Ötszázmillió ember szenved borallergiában

2013. 04. 03.
Szerző: Szimpatika
Becslések szerint világszerte mintegy ötszázmillió ember szenved borallergiában. Rajtuk segíthet dán kutatók azon vizsgálata, amely az ilyen típusú túlérzékenység okait kutatta. A borallergiások tünetei a szénanáthás rohamra emlékeztetnek: bepirul a szemük, bedugul az orruk, köhögnek, prüszkölnek, és a légzésük is nehézzé válik – semmiképp nem jó érzés. Giuseppe Palmisano és dán munkacsoportja egy olasz chardonnay bort tanulmányozott, amelynek elemzése útján közelebb kerültek a rejtély megoldásához.

Az emberek 8 százaléka allergiás a borokra

Az allergiát okozó elemek mind a vörös-, mind a fehérborokban megtalálhatók. Ezek olyan cukorfélék, amelyek fehérjékhez kötődnek; kémiai nevük glikoprotein. A borok az emberek nyolc százalékának okoznak allergiás tüneteket. Az már eddig is ismert volt, hogy ebből egy százalék a kéntermékeknek tulajdonítható: ezeket a borászok használják a borkészítés során. A lényegesen gyakoribb allergéneket azonban eddig nem ismerték. Palmisano professzor és munkacsoportja 28 glikoproteint mutatott ki a chardonnay elemzése során, és ezek között olyan is volt, amelyet most mutattak ki először. A vizsgálatok igazolták, hogy ezek a glikoproteinek több olyan növényhez vagy gyümölcsféléhez hasonlítanak, amelyeknek túlérzékenységet okozó hatása jól ismert.


Kellenek a bor ízéhez

A kutatók azt remélik, hogy ez a felismerés segíthet olyan szőlőfajtákat termeszteni és olyan borokat készíteni, amelyek nem lesznek allergén tulajdonságúak. Szakértők viszont hangsúlyozzák, hogy a glikoproteinek egy része alapvetően kell a bor ízéhez, zamatához, ezért még sok kutatómunkára van szükség, amíg tisztázható, melyek az allergiát okozó, a borokba nem szükséges molekulák, és melyek a nélkülözhetetlen ízforrások.

 

Forrás: https://semmelweisfigyelo.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!