Ötszázmillió ember szenved borallergiában
Az emberek 8 százaléka allergiás a borokra
Az allergiát okozó elemek mind a vörös-, mind a fehérborokban megtalálhatók. Ezek olyan cukorfélék, amelyek fehérjékhez kötődnek; kémiai nevük glikoprotein. A borok az emberek nyolc százalékának okoznak allergiás tüneteket. Az már eddig is ismert volt, hogy ebből egy százalék a kéntermékeknek tulajdonítható: ezeket a borászok használják a borkészítés során. A lényegesen gyakoribb allergéneket azonban eddig nem ismerték. Palmisano professzor és munkacsoportja 28 glikoproteint mutatott ki a chardonnay elemzése során, és ezek között olyan is volt, amelyet most mutattak ki először. A vizsgálatok igazolták, hogy ezek a glikoproteinek több olyan növényhez vagy gyümölcsféléhez hasonlítanak, amelyeknek túlérzékenységet okozó hatása jól ismert.
Kellenek a bor ízéhez
A kutatók azt remélik, hogy ez a felismerés segíthet olyan szőlőfajtákat termeszteni és olyan borokat készíteni, amelyek nem lesznek allergén tulajdonságúak. Szakértők viszont hangsúlyozzák, hogy a glikoproteinek egy része alapvetően kell a bor ízéhez, zamatához, ezért még sok kutatómunkára van szükség, amíg tisztázható, melyek az allergiát okozó, a borokba nem szükséges molekulák, és melyek a nélkülözhetetlen ízforrások.
Forrás: https://semmelweisfigyelo.hu
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
- Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik
- Életmentő beavatkozások méhen belül
- Hamis emlékeket alakít ki az elménk
- Gördülő sportok tavasszal
- Útmutató kismamáknak a genetikai vizsgálatokhoz
- Miért nevetnek a babák?
- Evészavarok megoldókulcsa: a család
- Örökölt mintázatok: nagyszüleink, szüleink sorsát éljük tovább?
- Ábel Anita: „Azért vagyunk, hogy áttörjük a falat”
- Mentális betegségek és a bélflóra: szorosabb a kapcsolat köztük, mint hittük
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!