Néhány tudnivaló az étrend-kiegészítőkről

Szerző: Szimpatika
A kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás biztosítja a szervezet egyensúlyi állapotához, megfelelő élettani működéséhez szükséges tápanyagokat (fehérje, szénhidrát, zsír, élelmi rostok, vitaminok, ásványi anyagok) és a biológiailag aktív összetevőket is (antioxidánsok, L-karnitin, prebiotikumok, probiotikumok stb.).

Adódhatnak azonban olyan élethelyzetek – szigorú diéta, fogyókúra, felfokozott, rohanó életmód, betegség utáni lábadozás, intenzív fizikai aktivitás stb. – amikor a megszorítások, a kiegyensúlyozatlan, esetleg egyoldalú étrend, vagy a szervezet kimerült állapota miatt étrend-kiegészítő fogyasztására lehet szükség a szervezet egyensúlyi állapotának fenntartásához vagy helyreállításához.


Természetesen egyetlen étrend-kiegészítő sem helyettesítheti az egészséges életmódot: a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozást, a kellő mennyiségű pihenést, a jó alvást, vagy fogyókúra esetén a túlzások nélküli, szakember által összeállított étrendet.

Mit kell elárulnia az étrend-kiegészítıő címkéjének?

– A termék megnevezését, melynek tartalmaznia kell az étrend-kiegészítő szót, és tükröznie kell a termék jellegét meghatározó összetevőket, tápanyagokat, hatóanyagokat. Pl.: C-vitamint, cinket és csipkebogyó-kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő tabletta.

– A nettó mennyiséget. Pl.: 30 db 450 mg-os tabletta.

– A minőségmegőrzés lejárati dátumát, és ha szükséges, a speciális tárolási feltételeket. Pl.: Minőségét megőrzi: 2008. ápr. 1. / Száraz, hűvös helyen, gyermekektől elzárva tartandó.

– A termék összetevőit csökkenő mennyiség szerinti sorrendben, az adalékanyagokat a készítményben betöltött funkciójuk szerinti csoportnévvel és az adott adalékanyag nevével vagy „E” számával kell feltüntetni. Pl.: csomósodást gátló (mikrokristályos cellulóz), vagy csomósodást gátló (E 460)

A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget. Pl.: Felnőtteknek naponta 2x1 tabletta, sok folyadékkal lenyelve.

– A termék napi adagjában lévő tápanyagok és élettani hatással rendelkező anyagok mennyiségét. A vitaminok, ásványi anyagok mennyiségét az ajánlott napi bevitel (RDA) százalékában is meg kell adni. Pl.: 2 tabletta tartalmaz: Hatóanyag Mennyiség RDA* (*Felnőttek számára ajánlott napi bevitel).

– Az előállító vagy a forgalmazó nevét, címét; amennyiben szükséges, a termék eredetét.

– Kötelező figyelmeztetéseket. Pl.: A fogyasztó az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. / Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. / A termék kisgyermekektől elzárva tartandó.


Forrás: OÉTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!