Szex a terhesség alatt

2013. 03. 31.
Szerző: Szimpatika
Szabad-e nemi életet élni terhesség alatt? Okozhat-e koraszülést a szex? Beindíthatja-e a szex a szülést? Kinek érdemes a szexszel vigyáznia? Ezekre a sokakat érintő kérdésekre ad választ dr. Gasztonyi Zoltán.

Általánosságban elmondható, hogy a terhesség alatti nemi élet nem jelent fokozott kockázatot a magzatra nézve. Elméletileg koraszülést, kismedencei gyulladást, lepényi eredetű vérzést okozhat, azonban a gyakorlatban erre alig látunk példát.

Miközben fenyegető koraszülés esetén a kezelőorvos a házasélettől legtöbbször eltiltja a várandós anyát, ennek hasznát az ezzel kapcsolatos vizsgálatok nem támasztják alá egyértelműen. Az alacsony kockázatú csoportban a gyakori együttlét csak akkor járt a koraszülések számának emelkedésével, ha egyidejűleg az alsó genitális traktus (a szeméremtest, a hüvely vagy a méhnyak) gyulladása is igazolható volt.


A magasabb kockázatú csoportban – pl. ikerterhesség, méhnyakelégtelenség esetén, vagy ha az előzményben koraszülés szerepelt – nem áll rendelkezésünkre elég bizonyíték ahhoz, hogy konkrét tanácsokat adhassunk. (Az ultrahangvizsgálattal is igazolt elölfekvő lepény mellett jelentkező vérzés esetén egyértelműen javasolt a kímélet.) Mivel a nemi élet megvonása az esetek nagyobb részében nem különösebben nehezen kivitelezhető, megfelelő újabb bizonyíték hiányában a szülészszakma ezt javasolja. A hüvelykímélő nemi élet megoldást jelenthet azon párok számára, akiknek nehezen megy az önmegtartóztatás.

Ugyancsak kevés a bizonyíték arra nézve, hogy a teresség utolsó napjaiban a házasélet beindíthatja a szülést, azonban a szülés megindulása ekkor már természetes és nem jár semmilyen egyéb kockázat fokozódással. Mondhatjuk tehát, hogy a nemi élet – ritka kivételektől eltekintve – nem káros a terhesség egész ideje alatt.

forrás: https://gendiagnosztika.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!