Meghökkentő jelenségek

2013. 03. 08.
Szerző: Szimpatika
Annak hiszünk, amit látunk, hallunk, aminek érezzük az illatát, az ízét vagy kitapogatjuk formáját, felületét. Rábízzuk magunkat érzékszerveinkre, pedig néha tréfát űznek velünk, észrevétlenül veszik át tetteink fölött az irányítást: fülünk csengeni kezd, szaglásunk „tanácsára" szerelemre lobbanunk, szemünk előtt mozdulni látszik egy állókép...

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum interaktív kiállításán bemutatják az érzékszervek kialakulását és működését. A kiállítás rendezői rég elfeledettnek hitt illatokat idéznek meg, ízelítőt adnak az illúziók világából. Választ keresnek számtalan meghökkentő jelenségre, többek között arra, mi az oka a déjà vu érzésnek, a különféle fóbiáknak, és tanulhatók-e a nyelv akrobatamutatványai.

Hallás

Lágy dallamok, finom neszek, bántó zörejek – mindbe belehallgathat a látogató, és megmutatjuk, miért ítélünk kellemesnek vagy idegesítőnek valamely hangot. Meghökkentő hangjelenségeket magyarázunk el, és azt is elmondjuk, hogyan működik az egyensúlyszerv, azaz miképp tanulunk meg biciklizni.

 

Látás

Áll-e a kép, vagy megmozdult? Látjuk a színes mintázatból kibontakozó figurákat? Térbeli ábrát látunk, vagy a síkon futnak furcsán a vonalak? Csak egy kis szemfényvesztés, némi okos tervezés, máris belekáprázik a szem, és tétován állunk az ábrák előtt: kiállításunk az optikai illúziókból is ízelítőt kínál.

 

Szaglás

Régi, elfeledettnek hitt illatokat idézünk meg, amelyek a múlt emlékeit hozzák vissza. Megmutatjuk, mikor hagyatkozhatunk az orrunkra és mikor nem, és az is kiderül, mikor vezetnek a szagok az orrunknál fogva.

 

Ízlelés

Mindenki emlékszik gyermekkora ízeire – vajon miért? Miért érezzük a mentolt hidegnek, az erős paprikát forrónak? A nyelv, amely összetett ízek érzékelésére is képes, jelezheti-e, ha veszélyes ételt kóstoltunk? Az ízlelés titkai mellett az is kiderül, az ételek színe milyen jelentőséggel bír.


Tapintás

A bőrben elhelyezkedő receptorok révén tudjuk eldönteni, nedves-e egy tárgy vagy száraz, meleg-e vagy hideg, de ez az érzékünk is becsapható. Kipróbálhatjuk a tapintási illúziókat, megtudhatjuk, miért csíp a csalán és hogyan lehetséges a parázson járás.

 

Érzetek

Félünk a pókoktól, nem szívesen szállunk be a zsúfolt liftbe, érzékeljük az emberek kisugárzását, auráját, meglátunk és megszeretünk valakit, erőt vesz rajtunk olykor az érzés, hogy ugyanezt már átéltük – néha nem tudjuk megindokolni ésszerűtlennek tűnő viselkedésünket, ám tetteink nem teljesen megalapozatlanok.


A kiállítás 700 m²-en, játékkal és ajándékkal is várja a látogatókat. Belépéskor vendégeink játéklapot kapnak, melyen fejtörőket oldhatnak meg.


A kiállítás megtekinthető 2013. március 9. és április 21. között.

Nyitva tartás: naponta 10-17 óráig, hétfő szünnap (április 1-jén, húsvéthétfőn nyitva)


Belépőjegy árak: felnőtt 1450 Ft, gyermek 1250 Ft, csoportos 890 Ft, családi 4950 Ft.
A belépőjeggyel a múzeum összes állandó és időszaki kiállítása megtekinthető. A kiállítás az f exhibition szervezésében valósul meg.

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum

1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

www.mezogazdasagimuzeum.hu

www.facebook.com/mezogazdasagimuzeum

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!