A kiugró vérnyomás veszélyei

Szerző: Szimpatika
A köznyelvből ismerjük a kifejezést: „a plafonon van a vérnyomásom”, ami arra utal, hogy amikor izgalom ér bennünket, mint pl. a harag vagy a félelem, átmenetileg megemelkedik a vérnyomásunk. Sokan szinte érzik is a lüktetést, vitapartnereink látják a kidagadó ereket. Bizonyos mértékig a vérnyomás ezen kiugrásai normálisak lehetnek, azonban a kutatások legújabb eredményei szerint megnövelik a tartósan magas vérnyomás kialakulásának esélyét – és ez az, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A vérnyomáskiugrás azt jelenti, hogy elsősorban az ún. szisztolés érték (a két vérnyomásérték közül az első, a nagyobbik) emelkedik meg hirtelen hatásra. Ez a hatás lehet érzelmi vagy fizikai (testmozgásra bekövetkező). Különleges az ún. álcázott vagy rejtőzködő magas vérnyomás: a páciens vérnyomásértékei ilyenkor normálisak, de bizonyos időközönként teljesen indokolatlanul (különösebb külső hatás nélkül) megemelkednek.

Sokaknál az orvosi rendelőben jelentkezik

Ezen kívül létezik még az ún. „fehér köpeny szindróma”, amit korábban az „izgulós” betegekkel magyaráztak: ez a vérnyomás hirtelen megnövekedését jelenti olyankor, amikor orvos vagy nővér jár a közelben. (Egyes szakértők szerint a hatás nagyban fokozódik, ha a doktor úr igen sármos, vagy a nővérke nagyon csinos, de ezt még nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani.) A tréfát félretéve: jó tudni, hogy akinek bármilyen okból „kiugrál” a vérnyomása, az hajlamosabb a betegség kialakulására – de ebből akár előnyt is lehet kovácsolni, ha tudjuk, mit kell megelőzni. A magas vérnyomás betegség (orvosi nevén hipertenzió) ugyanis általában nagyon alattomos: „néma gyilkos” névvel szokták illetni, mert a legtöbbször sokáig nem jár semmilyen tünettel, csak amikor már visszafordíthatatlan károsodások következtek be.


Mit kell tenni?

Mit csináljunk tehát, ha felmerül a kiugró vérnyomás gyanúja? A legjobb, ha a háziorvoshoz fordulunk, aki vagy egy saját vérnyomásmérő beszerzését fogja javasolni, vagy feltehet egy ún. holter-monitort, ami a nap 24 órájában méri a vérnyomást, alvás közben is. Erre azért van szükség, mert létezik ennek a betegségek egy olyan változata is, amit az jelez előre, hogy éjjel, nyugalmi állapotban nem csökken le eléggé a vérnyomás.

Ha rászánjuk magunkat, hogy vérnyomás-ellenőrzés miatt orvoshoz menjünk, néhány dolgot érdemes figyelembe venni. Először is: fél órával a mérést megelőzően ne szabad sem kávét inni, sem dohányozni. (Egyáltalán, miért lenne érdemes dohányozni?) Célszerű kiüríteni a hólyagot, mert ennek teltsége zavarja a leolvasást. A vizsgálatot megelőzően öt perccel kényelmesen foglaljunk helyet és próbáljunk ellazulni.

Egy-egy kiugró értéktől még nem kell megijedni, ettől még minden rendben lehet. Ha mégsem, akkor sem kell kétségbeesni: enyhe esetben életmód-változtatással, közepesen súlyos esetben gyógyszerekkel lehet rendezni az állapotot – de ez már egy másik történet.

forrás: https://semmelweisfigyelo.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!