Mióma, a jóindulatú méhdaganat

2013. 03. 05.
Szerző: Szimpatika
Középkorú hölgyeknél talán gyakoribb, de bármilyen korban kialakulhat a méhben mióma. Az alábbiakban áttekintjük, milyen panaszokat okozhat, és melyek a kezelés lehetőségei.


Legtöbbször tünetmentes, de nem veszélytelen

Legtöbb esetben rákszűrés kapcsán diagnosztizálják, mert sokszor tünetmentes, de egyúttal a vérzészavarok egyik leggyakoribb oka. Ha tünettel jár, akkor görcsös alhasi fájdalmat, esetleg lázat, de székelési vagy vizelési ingert is okozhat, sőt, székrekedési problémák mögött is ez bújhat meg. Sokszor a kívánt terhesség sikertelenségének, illetve az ismétlődő vetélések okaként is miómára derül fény, és sajnos szülés során is számos szövődmény forrása lehet.


Érdemes lehet műteni

Létezik gyógyszeres kezelés is, de ennek eredményei sajnos nem minden esetben kielégítőek. Műtéti eltávolítást akkor javasolnak a szakemberek, ha a göb nagy, legalább ökölnyi méretű, illetve ha ennél kisebb, de panaszokat okoz. Ha kiderül, hogy ez áll a meddőség hátterében, vagy a kívánt terhesség előtt végzett nőgyógyászati rutinvizsgálat során veszik észre, szintén az operációt javasolják a pácienseknek. Ugyanez az eljárás, ha a rendszeres ellenőrzés azt mutatja, hogy a göb növekszik.


Műtéti módszerek

Mióma eltávolítása során a méhet nem távolítják el, csak ha mindenképpen szükséges, például a daganat mérete miatt. Sor kerülhet a teljes méh eltávolítására akkor is, ha a beteg idősebb, és már nem kíván terherbe esni. A göb kivétele történhet hüvelyen keresztül, úgynevezett hiszteroszkóppal, vagy a has felől laparoszkóppal, illetve hasi metszésen keresztül. A műtétet a páciens döntése alapján végzik el a szakemberek. Érdemes konzultálni a lehetőségekről a nőgyógyásszal: melyik a legcélravezetőbb, és melyik a legszimpatikusabb módszer. A műtét után a panaszok megszűnnek, a beteg jobban érzi magát. Fontos kiemelni, hogy amennyiben mégis méheltávolításra kerülne sor, az a szexuális életben semmiféle hátrányt nem fog jelenteni.

forrás.: https://semmelweisfigyelo.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!