Ha a meddőséget a stressz okozza

2013. 02. 25.
Szerző: Szimpatika
Anyasági hormonként is ismert, sok esetben mégis épp túlzott termelődése akadályozza a teherbeesést. Mi okozhatja a prolaktinszint emelkedését, és hogyan kezelhető?



Hormon ABC

„A hormonok szervezetünk egészséges működését biztosítják azáltal, hogy jeleket, információkat továbbítanak a szervezetben. Fontos szerepet játszanak a testsúlyunk megőrzésétől a nyugodt alváson át a menstruációs ciklusig számtalan, az életminőségünket is jelentősen befolyásoló folyamatban” – magyarázza dr. Koppány Viktória endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa. A prolaktint a fő hormontermelő szervek közül az agyalapi mirigy, vagy másnéven hipofízis termeli. Más nemi hormonokkal együtt a prolaktin részt vesz például az anyagcsere vagy a növekedés folyamataiban, de legfőbb tulajdonsága pedig a szüléshez köthető: tejelválasztást serkentő hormonként ismert.


Stressz és prolaktin

A teherbeesés nehézségei különösen gyakran jelentkeznek olyan pároknál, ahol egyik vagy mindkét fél feszített munkatempóban dolgozik, esetleg magánélete során az átlagosnál nagyobb mértékű stresszel kell megbirkóznia. Stressz hatására ugyanis a szervezetben megemelkedik a prolaktin szintje. „Sok esetben már a vérvétel előtti izgalom hatására is kicsit magasabb értékeket kaphatunk, de ez egyénenként változó lehet” – hívja fel a figyelmet dr. Koppány Viktória. A prolaktin szintjének szülés után tapasztalható emelkedése természetes folyamat, amely hozzájárul ahhoz, hogy a szoptatás alatt minimálisra csökken a teherbeesés lehetősége. A prolaktin normálisnál magasabb értéke ugyanis gátolja a női nemi ciklus beindításáért felelős hormonok termelődését, így a tüszőérést és a beágyazódást.

A babára váró hölgyek esetében a stressz hatására megnövekedett prolaktinszint tünetei, amelyek nehezítik a teherbeesést, ugyanilyen módon jelentkeznek.


Az agyalapi mirigy betegsége

A prolaktin termelését a hipofízis biztosítja. Emelkedett hormonérték nemcsak a túlzott stressz, hanem a hipofízist érintő elváltozások miatt is létrejöhet. Az agyalapi mirigy jóindulatú daganata a prolaktinóma, amely a normálisnál nagyobb mértékű prolaktin termelését eredményezi a szervezetben. A prolaktinóma rendszerint több hormonnál is eltéréseket okoz: emelkedett prolaktinszint mellett a növekedési és a pajzsmirigyserkentő hormon termelődésére is hatással lehet. A prolaktinómán kívül több, más hormontermelő hipofízis-daganathoz is társulhat emelkedett prolaktinszint, okozhatja például Cushing-kór is.


A magas prolaktinszint jellemző tünetei

Leggyakrabban a teherbeesés nehézségei vagy vetélés kapcsán derül ki a probléma, de a prolaktin mértékének emelkedése egyéb tüneteket is okozhat:

– terhesség, szoptatás nélkül jelentkező tejcsorgás;

– hízás, fáradékonyság, hajhullás, alvászavarok;

– apró, lilás foltok megjelenése a lábon;

– libidó csökkenése, menstruációs problémák;

– férfiaknál merevedési problémák, illetve az emlő megnagyobbodása, főleg, ha mindkét emlőt érinti (gynecomastia).


Gyógyszeres kezelés vagy műtét

A prolaktin megemelkedett értéke vérvizsgálattal igazolható. Hogy a hormon milyen mértékben található a szervezetben, azt több tényező is befolyásolhatja, például napszakoktól függően is változhat: reggel rendszerint alacsonyabb a szintje. A diagnózis felállításához ezért több alkalommal mért magas érték igazolása szükséges. Ha felmerül a hipofízis betegség gyanúja, MRI vizsgálat az agyalapi mirigyről célzottan szükséges. Ez az ún. Sella felvétel, amely az agyalapi mirigy ágyáról készül. Az agyalapi mirigy előtt vonulnak el és kereszteződnek a látóidegek, ezért a kivizsgálás során látótérvizsgálatra is szükség lehet.

A kezelés mindig a kiváltó ok függvényében történik. Az agyalapi mirigy nagyméretű, 1 cm feletti, vagy esetleg a látóideg kereszteződését is érintő daganata rendszerint műtéti eljárás szükségességét vonja maga után. Egyéb esetben az emelkedett prolaktinszint gyógyszerekkel normalizálható: hatására az adenoma mérete csökkenthető, a menstruációs ciklus rendeződik és a terhesség is létrejöhet. Lényeges, hogy magas prolaktinszint esetén törekedni kell a stressz csökkentésére, stresszkezelő technikák elsajátítására, mivel a túlzott idegeskedés önmagában is képes megemelni a hormon mértékét a szervezetben.

 

www.endokrinkozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!