Gyógynövényekkel a cukorbetegség ellen

2013. 02. 24.
Szerző: Szimpatika
A cukorbetegség első fázisában, a glükóz-intolerancia állapotában is segítségünkre vannak a gyógynövények, írja havi hírlevelében a bükki füvesember, Gyuri bácsi. A kezdődő cukorbetegség teája a napi egy csésze erdei szederlevél, melyet étkezés után kell fogyasztani.



A cukorbetegségnek sokszor sem tünetei, sem kialakulására utaló jelei nincsenek. Nagyon gyakran csak vérvételkor derül ki a meglepően magas cukorszint, mely általában semmilyen panaszt nem okoz. Kiváltó oka számos esetben valamilyen érzelmi megrázkódtatás (munkahely, családtag elvesztése, válás) vagy egy komoly betegség, esetleg baleset.

Akinek hajlamosító tényezői vannak, ellenőriztesse minden 3-4 hónapban, de legalább félévente a vércukorszintjét. Ezek a tényezők az elhízás, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a pajzsmirigy alultermelés. Vannak a betegségre hajlamosító örökletes tényezők is. Ez azt jelenti, hogy akinek közvetlen családtagjai közül egynek vagy többnek is volt cukorbetegsége, annak fokozottan figyelnie kell a táplálkozásra, a helyes életmódra és a rendszeres mérésekre. A családi hajlam nem kell, hogy azt jelentse, hogy az illetőnek mindenképp kialakul a betegsége!

A cukorbetegség első fázisát orvosi nyelven glükóz-intoleranciának nevezik. Ez azt jelenti, hogy a vércukor feldolgozásában bizonyos zavarok lépnek fel. Vagy a vércukrot feldolgozó hormon, az inzulin termelése nem elegendő, vagy a vérben keringő cukrot nem tudja az inzulin „besegíteni” a sejtekbe. Mindkét esetben magasabb a vércukorszint a kívánatos 3,5-6 mmol/l-nél.

Ilyenkor kapja a beteg azt a tanácsot, hogy diétázzon, fogyjon le, hagyja abba a dohányzást és az alkoholfogyasztást, mozogjon többet. Ezek az életmódváltások valóban használnak, általuk még visszafordítható a betegség.

A testsúlycsökkenés érdekében többet kell mozogni, kevesebb kalóriát kell bevinni a szervezetbe. Ebben segíthetnek a savcsökkentő gyógynövények, pl. a fehér akácvirág. A mezei katáng, a tyúkhúr, a bodza az anyagcserét gyorsítják, így elősegítik a testsúlycsökkenést. A fogyasztó teakeveréknek ezek a növények is elemei.

Az erdei szederlevélből készült gyógytea a vércukorszintet csökkenti, ebből is ajánlatos napi egy csészével meginni a diéta mellett.

Györgytea.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!