A legpontosabb és legbiztonságosabb Down-kór-szűrés

Szerző: Szimpatika
Nyugaton már jól bevált, Magyarországon még csak magánintézményekben érhető el a magzati rendellenességet szűrő komplex vizsgálat, a kombinált teszt. A kombinált teszt a 12. és 14. terhességi hét között végzett ultrahangvizsgálaton és vérvizsgálaton alapszik. A módszer érzékenysége elérheti a 95%-ot, anélkül, hogy bármiféle kockázatot jelentene a kisbaba vagy a kismama számára.



Dr. Gasztonyi Zoltán szülész-nőgyógyász, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum szakorvosa szerint hazánkban is szükséges lenne a komplex szűrés bevezetése. „Centrumunkban minden várandós kismamát tájékoztatunk erről a lehetőségről, és kortól függetlenül minden kismamának ajánljuk a vizsgálatot” – mondja a szakember.

Az AFP volt az első olyan, az anya véréből kimutatható magzati fehérje, melyet az 1970-es években kezdtek használni a magzati rendellenességek megállapítására. Azóta a nemzetközi gyakorlat bebizonyította, hogy a vizsgálat önmagában nem eléggé megbízható, azaz az alacsony AFP érték önmagában nem jelzi a Down-kór fokozott kockázatát. Az elmúlt időszakban az orvostudomány és a modern technika is olyan mértékben fejlődött, hogy a vérvétel és az ultrahangos vizsgálat kombinációjával sokkal nagyobb biztonsággal zárható ki vagy erősíthető meg a magzati kromoszóma-rendellenesség.

Az európai országokban a 2008-as adatok szerint sokféle szabályozás van érvényben. Általánosságban elmondható, hogy az ultrahangvizsgálat és a vérvizsgálat kombinációja a legelterjedtebb a Down-kór rendellenesség születés előtti diagnosztikájában.

Komplex szűrővizsgálat Magyarországon egyelőre csak magánintézményekben érhető el, a társadalombiztosítás jelenleg nem támogatja.

forrás: https://gendiagnosztika.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!