Amit a fogamzásgátlókról tudni kell

Szerző: Szimpatika
Nem szabad visszariadni a fogamzásgátlók szedésétől a lehetséges trombózisveszély miatt – fejtette ki Blaskó György professzor, a Trombózisközpont rendelésvezető főorvosa a tablettát szedő francia nők körében bekövetkezett halálesetekre reagálva. A tragikus eseményekről a francia gyógyszerészeti ügynökség számolt be. Népegészségügyi szinten egyelőre nem költséghatékony a tablettával védekező nők szűrése, de az öröklött trombózishajlammal rendelkezőkre fokozott figyelmet kell fordítani.

Bár a francia gyógyszerészeti ügynökség bejelentésében egy konkrét gyártó fogamzásgátló tablettáját tette felelőssé a négy fiatal nő haláláért, a gyógyszerrel védekező nők millióit ijesztette meg világszerte a hír a tabletták véralvadást fokozó mellékhatásáról. Blaskó professzor emlékeztetett arra, hogy az ilyen fogamzásgátlók a bennük lévő hormonok által akadályozzák meg a terhességet. Ezek a hormonok befolyásolhatják a vér alvadékonyságát, de trombózist főként azoknál a nőknél okozhat a fokozott vérröghajlam, akik trombofíliával (trombóziskészséggel) rendelkeznek.

Hogyan deríthető ki, hogy kinek biztonságos a tablettaszedés? A hivatalos protokoll szerint a magyar nőgyógyászok az első felíráskor kötelesek (lennének) konzultálni fiatal nőbetegeikkel arról, hogy volt-e páciensük családjában többszöri, fiatalkori vagy szokatlan helyen előforduló trombózis, esetleg agyvérzés. A terhességet elkerülni vágyó hölgyek maguk is jól teszik, ha tájékozódnak a közeli rokonok körében, és információkat szereznek a családban előforduló, több nemzedéket is érintő betegségekről. Amennyiben a trombózis valakinél tényleges genetikai veszélyt jelent, Blaskó doktor is inkább más fogamzásgátlást javasol a nem kívánt terhesség megelőzésére.

A tablettás fogamzásgátlás hívei sokat tehetnek azért, hogy a halálos veszélyt elkerüljék, azaz kiderítsék, számolniuk kell-e a végzetes betegség felbukkanásával hívta fel a figyelmet a Trombózisközpont vezető főorvosa. A trombóziskészség szűrése komplex vizsgálatsorozattal történik. Többféle laboratóriumi teszt is rendelkezésre áll, és az eredményeket nagy tapasztalatú, a trombózisok megelőzésére (és kezelésére) szakosodott belgyógyász-haematológusnak kell értékelnie, figyelemmel az egyéni és családi kórtörténetre, valamint a fizikális vizsgálat eredményeire.

Blaskó professzor egyetért a Nemzetközi Trombózis és Haemosztázis Társaság állásfoglalásával, miszerint népegészségügyi szinten ma nem költséghatékony a gyógyszerrel védekező nők szűrése. Ez azonban nem mentesít senkit az alól, hogy figyelje önmagát, és tisztában legyen a családja kórtörténetével is tette hozzá. A fogamzásgátlók egyre fejlettebb technológiával készülnek, hormontartalmuk pedig egyre alacsonyabb: így a trombózisveszély csökken, uyganakkor a hajlamot hordozó nőknél a kérdés megkerülhetetlen marad. Ám pusztán emiatt nem érdemes nők millióit eltanácsolni egy fontos és hatékony születésszabályozási eszköztől.

Blaskó professzor a gyógyításban szerzett 40 év tapasztalata alapján túlzásnak tartja Marisol Touraine francia egészségügyi miniszter bejelentését és intézkedését, hogy korlátozni fogják a harmadik és negyedik generációs fogamzásgátlók felírását a trombózisveszély miatt. Megfelelő ismeretekkel és szűréssel a tablettát szedő nők is biztonságban vannak mind a nemkívánt terhességtől, mind pedig a trombózistól.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!