Mit tegyünk, ha cigányútra megy a falat?

Szerző: Szimpatika
A legtöbb szülő retteg a légúti idegentesttől. Joggal. Játék, főleg a kis, több darabos játék veszélyes a mindent szájba vevő babára. Az evés közbeni beszéd, futkosás szintén kockázatos. A gyors helyzetfelismerés ilyenkor életet menthet.

Ha a falat vagy a játékalkatrész a garatba, a gégebemenet közelébe kerül, azonnali bő nyálzás, köhögés indul el, a gyermek elvörösödik, fuldoklik, köhög, levegő után kapkod. Ha az idegentest a hangrés fölé ékelődik, teljes légúti elzáródás jöhet létre. A legrosszabb lehetőség pedig az, ha a hangrés alá kerül, elzárva a légcsövet. Borsó, kukorica vagy mogyoródarabka rövid fuldoklásos epizód után esetleg „legurulhat” az egyik főhörgőbe, a gyermek újra kap levegőt, látszólag rendben van, de az egyik tüdőfél akár teljesen vagy részlegesen elzáródhat a levegőtől, és az idegentest kimozdulhat, teljes elzáródást okozva. Több nap tünetmentesség után pedig a kicsi idegentest akár nagyon súlyos tüdőgyulladást is okozhat.

Mit tegyünk, ha vészhelyzet alakul ki a légúti idegentest miatt?

Először is, ha van erős, hatásos köhögés, akkor erre bíztatjuk a gyermeket, közben nyugtatjuk, megfigyeljük. Ha az idegentest visszakerül a szájba, kiköpetjük vele. Orvosi ellátás akkor szükséges, ha gyanús, hogy a darabkák kerülhettek nagyon mélyre is, ahogyan fent leírtam.

Ha nincs hatásos köhögés, és a gyermek elveszítette az eszméletét, azonnal segítséget hívunk, a gyermeket pedig hanyatt fektetjük: a légútmegnyitást, szájba tekintést, elérhető idegentest-eltávolítást követően öt befúvás után meg kell kezdeni az újraélesztést. Egy perc után újabb segítségkérés, ha egyedül vagyunk.

Ha még eszméleténél van a gyerek, öt háti ütés, majd öt hasi, illetve csecsemőknél a hasi helyett mellkasi lökés következzen. Ehhez a csecsemőt combunkra fektetjük lejtőztetve, alkarra, az állát tenyérrel, ujjakkal támasztjuk, másik kézzel ütünk a hátra. Nem ötöt gyorsan, hanem lehetőleg annyit, amennyi kell a helyzet megoldásához. Figyeljük, kijött-e az idegentest. Ha ez nem sikerül, hanyatt fordítjuk a gyereket, és a mellkasi nyomásponton nem kompressziót, hanem gyors lökést adunk két ujjal. Ezt a két műveletet váltogatjuk a sikerig. Ha közben elveszíti az eszméletét a gyerek, elkezdjük az újraélesztést.

Nagyobb gyerek esetén megkísérelhető a Heimlich-műfogás, álló vagy ülő helyzetben: a gyomorgödörre a gyermek mögött állva összefogott kezünkkel gyors, felfelé-hátra irányuló lökést adunk. Fekvő helyzetben gyomorlökés szükséges.

Remélem, ezzel az írással tudtam segíteni, és azt kívánom, soha ne legyen szükség ezen ismeretek alkalmazására!

Forrás: Dr. Gürtler Zsuzsanna mentőszakorvos /https://www.gyermekevek.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!