Néhány egyszerű tanács az egészséghez

Szerző: Szimpatika
A fűszerektől a sziesztáig minden kultúrának megvannak a maga módszerei az egészség és a megfelelő testsúly megőrzésére. Az egészséges életmód népszerűsítése jegyében az alábbiakban tíz olyan nemzetközi egészségügyi „titkot” veszünk sorra, amelyek segítenek fittnek és karcsúnak maradni.

Főzzünk friss, minőségi alapanyagokból!

Sokan bűntudatot éreznek amiatt, hogy az idő rövidsége miatt félkészen megvásárolható ételeket fogyasztanak. Az ilyen élelmiszerek tele vannak sóval, cukorral és adalékanyagokkal, amelyek valóban károsak az egészségünkre. Vegyünk inkább példát az olaszokról és a japánokról, akik friss, szezonális terményeket használnak fel egészséges étrendjük összeállításához!

Válasszunk hús helyett halat!

Az étrendünkben jelentős arányban előforduló vörös hús világszerte nagy mértékben felelős a szívbetegség gyakori előfordulásáért. Sokkal egészségesebb fehérjeforrást jelentenek a tengerből származó halak. Azon kívül, hogy fogyasztása jót tesz a szívünk egészségének, az omega-3 zsírsavakban gazdag halnak köszönhető az is, hogy az izlandiak körében meglepően alacsony a szezonális affektív zavar (szezonális depresszió) előfordulása.

Ne mellőzzünk egyetlen élelmiszercsoportot sem!

Sokan csaponganak a különböző diétaőrületek között, így az egyik héten a szénhidrátokat, a másikon a zsírokat mellőzik étrendjükből. Azonban a világ egyik legegészségesebb étrendje, a mediterrán étrend a „mindenből mértékkel” elvét hirdeti. Ahelyett tehát, hogy teljesen kiiktatnánk étrendünkből bizonyos ételcsoportokat, válasszuk inkább mindegyikből az egészségesebb változatokat (pl. egyszeresen telítetlen zsírokat), és fogyasszunk mindenből mértékkel.

Élvezzük az étkezést!

Ha hajlamosak vagyunk kutyafuttában enni, vegyünk példát az olaszokról és a franciákról, akikre jellemző, hogy kényelmesen ízlelgetik és élvezik ételeiket. Ne tévénézés közben habzsoljuk be az ennivalót, hanem figyeljünk oda, hogy mit eszünk – így kevésbé fogjuk túlzásba vinni az evést. Az is jó, ha nem egyedül eszünk, mert így viszonyítási alapunk lehet arról, milyen mennyiséget fogyasztunk el és milyen tempóban eszünk.

Még az előtt hagyjuk abba az evést, hogy teljesen tele lennénk!

Az egészséges testsúly megőrzése érdekében az egyik legfontosabb „teendő” a telítettségérzés kezdetének észrevétele. Ha lassabban eszünk, könnyebb észrevenni, hogy tele vagyunk, és ha a jóllakottság első jelére abbahagyjuk az evést, elkerülhetjük a túlevést.

El az autóval!

Jó példa lehet erre Hollandia, ahol állítólag több a kerékpár, mint az ember. Garantáltan javítjuk az állóképességünket azzal, hogy autózás helyett gyalog vagy kerékpárral megyünk a boltba vagy a munkahelyünkre, vagy ha a lift helyett a lépcsőt választjuk.

Alkohol étkezés közben

Az alkoholfogyasztás veszélyei ellenére kutatások bizonyítják, hogy a mértékkel fogyasztott vörösbor kedvezően hat az egészségünkre. Próbáljuk meg a mediterrán népekhez hasonlóan az étkezésekhez fogyasztani a bort, mindig mértékkel, ízlelgetve minden kortyot. Ezzel nem csak az alkohollal összefüggő egészségügyi kockázatokat kerülhetjük el, hanem a borfogyasztásnak köszönhetően a jó koleszterin szintjét is növelhetjük szervezetünkben, továbbá visszaszoríthatjuk a szívbetegség kockázatát.

Több fűszert használjunk!

Bizonyos fűszeres ételek a fogyásban és az egészségünk megőrzésében is segíthetnek. A Los Angelesben található Kalifornia Egyetem legújabb kutatása azt mutatja, hogy a kurkuma (a curry egyik összetevője) pl. lassítja az Alzheimer-kór kialakulásának folyamatát, a csilipaprika pedig az anyagcsere felgyorsítása és az étkezés lelassítása révén elősegíti a fogyást.

Szundikáljunk!

A spanyoloknál régóta hagyomány a délutáni szieszta, mostanában pedig a japánok is kezdik felismerni a „minialvás” előnyeit. A munkaidőben így beiktatott alvás meghosszabbítja az életet, elősegíti a fogyást, javítja a memóriát, és oldja a stresszt.

Töltsünk több időt a családunkkal!

A Plos Medicine c. szaklapban megjelent kutatás szerint az erős családi és baráti kötelékek is meghosszabbítják az életünket. Egy tizenegy országban végzett közvélemény-kutatásból az derült ki, hogy a brazilok töltenek a legtöbb időt a családjukkal (átlagosan heti 74 órát), és ők rendelkeznek a legalacsonyabb stressz-szinttel. Vegyünk róluk példát, és szenteljünk több időt családtagjainkra – ennek egészségünk is hasznát fogja látni!

 

forrás: medipress

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!