Néhány jó tanács zsírégetőknek

2013. 01. 05.
Szerző: Dr. Hummel Zoltán
Lapogatom a hasamat, és érzem az ünnepi finom étrendek hatását az „úszógumim” növekedésében. Gondolom, nem vagyok egyedül ezzel az észrevétellel – valószínűleg nemcsak én „bűnöztem” egyedül. Pedig már többször elmondtam magamnak is, hogy „vigyázz az édességgel és a szénhidrátokkal, Zoli!” De az ünnepnapokban kicsit eleresztjük magunkat. Mit csináljunk most ezekkel a plusz „zsíros” kilókkal?

Ismételjük át röviden, hogy mit nem szabad ennünk, ha azt akarjuk, hogy „leégjen” a hasunkról ez a fránya zsír. De most tényleg fogadjuk meg, hogy szigorúan betartunk minden „égető” szabályt!

Semmi cukor, és semmi édesség!

A szénhidrátok közül ne fogyasszunk kenyeret, még teljes kiőrlésűt sem; semmi tészta; minimális rizst és burgonyát ehetünk. A gabonafélék azért veszélyesek a zsír szempontjából, mert sok keményítőt tartalmaznak, amiből bennünk könnyen zsír lesz. A gabonafélék közül azok elfogadhatók, amelyek kevesebb keményítőt (szénhidrátot) tartalmaznak, és helyettük több fehérje van bennük. Ilyen például a tönköly, a köles és a zab. Természetesen sokat ezekből se fogyasszunk. Nem vagyunk egyformák anyagcsere szempontjából: a fiatalabbak több szénhidrátot fogyaszthatnak anélkül, hogy elhíznának, és ugyanígy a sportolók is. Ám ahogy öregszünk, úgy váltsuk le a szénhidrátokat fehérjékre: az idősebbek a szénhidrátok helyett fehérjékből fogyasszanak többet. (Tudom, épp a nyugdíjasoknak javaslom az olcsóbb szénhidrátok helyett a drágább fehérjéket! Viszont idősödő korunkban még többet kellene intenzívebben mozognunk, ha már a drága fehérjéket nehezebben érjük el.) Főbb fehérjeforrásaink: húsok, halak, tojás. A tejtermékek közül a sajtok a leghasznosabbak – de sajnos azok is drágák!

Anyagcseretípusok?

Van néhány kedves olvasóm, akik felhívták a figyelmemet arra, hogy ne feledkezzek meg arról, hogy különböző anyagcsere típusúak vagyunk, és ennek alapján kell megválasztanunk, hogy mit fogyasztunk.

Van valami igazság a dologban, de máshogy kell megközelíteni ezt a kérdést. Anyagcsere szempontjából, biokémiailag kétféle útvonal létezik az energianyerésre. Az egyik a szénhidrátok lebontása cukorra, ekkor a sejtek a cukrok elégetésével nyerik az energiát, a másik útvonalon pedig a fehérjék és a zsírok lebontásával jutnak energiához. (A zsírégetőknek ezt az utóbbi útvonalat kell követni, mert itt nem keletkezik zsír!) Anyagcsere szempontjából nincsenek egyéb kategóriák. A pszichológusok viselkedés szempontjából is kategorizálják az embereket, de most nem akarok ezekben az osztályozásokban elmélyülni. Azt azonban egyszerű logikával is elfogadhatjuk, hogy a mozgékonyabb, azaz a szangvinikus és kolerikus alkatok jóval több energiát égetnek el, mint a kevésbé mozgékony, azaz a melankolikus vagy a flegmatikus típusúak. A mozgékonyabb típusok több szénhidrátot fogyaszthatnak el anélkül, hogy elhíznának, mint a lustább típusúak.

Van még egy fontos jó tanácsom azoknak, akik a fokozott zsírégetésre törekszenek. Ne fogaddd meg azt a tanácsot, hogy „kerüld a zsír fogyasztását”! Jegyezd meg: könnyebben égetsz zsírt, ha zsírt is fogyasztasz a táplálkozásod során. Hát ilyen „butácska” szervezetünk van: állandóan fel kell mondatni vele a „leckét”, hogy hogyan működik a zsírégetés, különben elfelejti!

Ha rám hallgatsz, akkor nyugodtan fogyaszthatsz sertés-, kacsa- és libazsírt. Olajok közül ajánlatosak szűz olajok, mint például az avokádó–, a kókusz–, a mandula–, az olíva– vagy a lenoaj. Viszont ne fogyassz margarint és egyéb hidrogénezett olajokat, mint például habtejszín vagy a különböző könnyen kenhető vajutánzatok, vajkrémek.

 

forrás: www.drhummel.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!