Vitaminokkal a téli lehangoltság ellen

2012. 12. 20.
Szerző: Szimpatika
A napfényszegény téli hónapok, a vitaminhiány, a rosszkedv, az év végi kimerültség a magyar lakosság 10-12 százalékánál vezet téli depresszióhoz, mondják a szakértők.
A téli depresszió a skandináv országokban a lakosság negyedét sújtja, a trópusi országokban teljesen ismeretlen jelenség. A kevés napfény a szervezetben alacsony szerotonin- és magas melatoninszintet eredményez, ez befolyásolja nemcsak az ember, de még számos állatfaj kedélyállapotát is. Farkas József természetgyógyász a Kossuth Rádió Napközben című műsorában hangsúlyozta, sokan összetévesztik a depressziót és a hangulatingadozást.

Utóbbit otthon is lehet kezelni, a depresszió gyógyítását azonban szakemberre kell bízni. A rosszkedv ellen a természetgyógyász a rendszeres mozgást javasolja, és azt, hogy tűzzünk ki magunk elé valamilyen elérendő célt, amely segít a pozitív gondolkodásban. Az alkohol általi feszültségoldás ideig-óráig segíthet ugyan, ám a szervezetből az alkohol feldolgozása során nagyon sok ásványi anyag, nyomelem is kiürül, magyarázta Farkas József. Hozzátette: ehelyett inkább vegyünk magunkhoz D-vitamint, azt is lehetőleg természetes formában, napos időben a szabadban időzve. Télen lemerül a szervezet energiaszintje is, jellemző a fáradékonyság, a nyomott hangulat, a kedvetlenség, felléphet nyugtalanság, ingerlékenység vagy fásultság, aluszékonyság, sőt mindezeken felül jelentkezhet étvágytalanság vagy éppen falánkság is. Miháldy Kinga, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusa a műsorban elmondta, a táplálkozással is javíthatunk az állapotunkon. A halfogyasztás a magas D-vitamin-tartalma miatt is nagyon fontos lenne.

A D-vitaminnak nemcsak a hangulatingadozásban, de a gyerekek agyi teljesítményében, a daganatos betegségek megelőzésében is szerepe van. A tejfogyasztás pedig nemcsak a csontozat és a fogazat fejlődése miatt fontos, hanem a D-vitamin beépülését is segíti. A gyerekek egészséges fejlődéséhez nagymértékben hozzájárul, ha minden reggel megisznak egy pohár tejet vagy kakaót. Miháldy Kinga külön hangsúlyozta, magasabb zsírtartalmú tejet érdemes fogyasztani, mert a D-vitamin zsírban oldódik, és szükséges a megfelelő közeg ahhoz, hogy jól hasznosulhasson. A szakember a megfelelő táplálkozás mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy lehetőlegmindennap tartózkodjunk a szabad levegőn, sétáljunk, sportoljunk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!