A zene növeli a sportteljesítményt

2012. 12. 26.
Szerző: Szimpatika
Gyakran ajánlják a sportolóknak, hogy hallgassanak zenét a verseny előtt. De miért is? Elég egy olyan zenét kiválasztani a sportolónak, amit szeret? A válasz természetesen nem, semmi sem lehet ilyen egyszerű ...

Gyakran ajánlják a sportolóknak, hogy hallgassanak zenét a verseny előtt. Ha kérdezik, miért, akkor ezt a választ kapják:

  • Jobban tudják szabályozni a figyelmüket
  • Általa javulhat a teljesítményük
  • Megnő a koncentráció szintje
  • A hangulatukra is jó hatással van (pozitív állapotot teremt)
  • Valamint a csoport összetartozását is erősítheti (sose becsüljük le a csapatok indulójának jelentőségét!!!)

De pontosan hogyan is néz ki ez az egész? Elég egy olyan zenét kiválasztani a sportolónak, amit szeret? A válasz természetesen nem, semmi sem lehet ilyen egyszerű!

A készenléti állapotra (verseny előtt): érdemesebb olyan muzsikát választani, ami egy kicsit felpörgeti az embert. Tehát legyen vidám, lüktető, gyors tempójú, és kapcsolódjon hozzá valami pozitív emlék, ami megadja a kezdő löketet. Használata közvetlenül a verseny előtt ajánlott.

De a verseny reggelére is kell valami. Az adott napot nem érdemes zúzóssal kezdeni, mert onnantól kezdve ez lesz az aktivitási szintünk. Ez csak abban az esetben jó, ha az ágyból rögtön a versenyre megyünk (de tényleg rögtön). Ha túl sokáig tartjuk azt a magas aktivitást, akkor elfáradunk, és nem lesz túl sok energiánk magára a versenyre. Tehát reggelre érdemes valami lassabbal kezdeni, ami szívünk ritmusát egy kicsit lejjebb veszi.

Verseny után is érdemes az aktivitási állapotot lecsökkenteni. Ilyenkor is ajánlott valami relaxcsomag, természetesen egyénre szabva.

Aztán itt a fókusz kérdése. Verseny előtt jó, ha rákészülünk a feladatra, tehát ilyenkor ki kell zárni a zavaró tényezőket, és szigorúan a célra orientálódni, mentális képek segítségével. Válasszunk egy kedves zenét (aminek ritmusa megegyezik az adott sportág ritmusával), és ahányszor hallgatjuk, képzeljük el a versenyt pozitív kimenetellel.

Végül itt a csapat kérdése. Segít megteremteni a csapategységet, ha olyan számot választunk, amit tényleg mindenki kedvel.

Tehát, ha zenét választunk, a következő szempontokat kell figyelembe venni:

  • Mindenképpen olyan legyen, amihez nem kapcsolódik negatív élmény
  • Legyen többféle szám, attól függően, hogy milyen hangulatot kell kiváltani vele
  • Törekedni kell arra, hogy az adott zene kapcsolódjon a sportághoz

(forrás: www.sportpszicho.blog.hu)

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!