A „halhatatlanság” növényei

Szerző: Szimpatika
Nem is gondolnánk, de kertünk telis-tele lehet olyan növényekkel, melyeket az alternatív gyógyítók különböző betegségek kezelésére használnak: fertőzések, krónikus gyulladások, degeneratív megbetegedések. Ezek a növények segíthetnek minket a hosszú és egészséges élet elérésében.

A leghatásosabb gyógynövények egy jelentős része ún. adaptogén tulajdonságokkal rendelkezik, melynek révén hozzájárulnak a szervezet megfelelő egyensúlyának fenntartásához. Belső környezetünk állandóságára és egyensúlyának fenntartására utal a homeosztázis, melynek során az anabolikus és katabolikus rendszerek megfelelően funkcionálnak.

Ha ez az egyensúly felborul, megjelenhetnek az első tünetek: fáradtság, idegesség, depresszió, álmatlanság, túlsúly stb. Az adaptogén növények segítik szervezetünket, hogy időben reagáljon a változásokra és alkalmazkodjon az új környezethez.  Ennek megfelelően egy adaptogén növény egy cukorbeteg ember szervezetében csökkenti a vér glükóz-szintjét, alacsony vércukorszint esetében pedig növeli azt.   Az adaptogén növények ezen kifinomult hatásmechanizmusuknak köszönhetően egészségesebbé tehetik testünket ás javíthatják életkilátásainkat.

1. Bazsalikom

Az indiai gyógyítók a bazsalikomot egyedülálló gyógynövényként tartják számon, mely hatásos lehet vérnyomás, vércukor, valamint szív- és érrendszeri problémák esetén. Ez a különleges növény szerencsére könnyen megterem, frissen és szárítva egyaránt rendkívül hatásos lehet.

2. Reishi

A Kínában a „halhatatlanság gombájaként” számon tartott reishi (pecsétviaszgomba vagy ganoderma lucidum) emeli a szervezet energiaszintjét, javítja a szív-, és érrendszer állapotát, erősíti az immunrendszert és bizonyos rákos és autoimmun betegségekben is pozitív hatást fejthet ki.

3. Dzsiogulan (Jiaogulan)

A dzsiogulan a ginseghez hasonló értékes vegyületeket tartalmaz. Legfontosabb tulajdonsága, hogy növeli a szervezet zsírégető funkcióját azáltal, hogy arra ösztönzi a májat, hogy több szénhidrátot és cukrot juttasson az izmokba (ahelyett, hogy elraktározná azokat). Ennek köszönhetően javítja a szív és erek egészségét, csökkenti a rossz koleszterinszintjét (LDL) és növeli a jó koleszterin (HDL) értékét. Leggyakrabban tea formájában fogyasztják világszerte.

4. Astragalus

Az atragalus elsősorban immunrendszer-erősítő tulajdonsága miatt nyerte el az alternatív gyógyítók kitüntetését. Allergia, megfázás, influenza, fáradtság és gyulladások esetén rendkívül hatásos.

5. Zsálya

A zsályának kb. 900 különböző változatát ismerjük, az aztékok a „halhatatlanság növényeként” tartották számon. Jótékony hatását elsősorban a légúti rendszerben fejti ki, nyugtató hatású, javítja a légzést, de fejfájás és memóriazavar estén is kiváló, emellett pedig javítja az alvást. Számos kultúrában tartották úgy, hogy aki zsálya teát fogyaszt, soha nem öregszik meg. A zsályaolajat pedig szívvédő, immunrendszer-erősítő és anti-tumor tulajdonságai miatt kedvelik.

Az adaptogén növények az egészség megőrzésére mindig használhatók, de ha már kialakult a betegség, akkor soha nem mellőzhetők, bármilyen más terápiában is részesüljön a beteg.

 

forrás: drtihanyi.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!