OcsóAir

2012. 12. 08.
Szerző: Sallai Ervin
Jó napot kívánok! Gálbory Anna vagyok, az önök légi utaskísérője. Resh kapitány és személyzete nevében köszöntöm utasainkat az ÓcsóAir 012-es járatának fedélzetén. Ahogy a toronytól felszállási engedélyt kapunk, megkezdjük utunkat Last Minute fővárosába, Shopping Citybe. Várható repülési idő hat óra harmincöt perc, plusz reptéri illeték.

Ha kinéznek a bal oldali ablakokon, láthatják, ahogy a földi személyzet tagjai elosztják egymás között a biztonsági kapuknál elkobzott bicskákat, kisollókat és a 100 millilitert meghaladó folyadékokat. A jobb oldali ablakokon keresztül látható tanácstalan munkások ma dolgoznak először a repülőtéren, ezért az önök csomagjait valószínűleg Újdelhibe tartó járatunkra pakolják, de ne aggódjanak, a nyaralás utolsó napján a bőröndök általában megérkeznek, ha csak a terrorelhárító alakulatok nem robbantják fel a kifutó melletti, sárga csíkkal jelzett aszfaltszakaszon. Időközben rádión jelentkezett a hangár – jó hír, hogy sikerült indulás előtt összeszerelni mindkét turbinát úgy, hogy egy alkatrész sem hiányzik, sőt, pár apró csavar még meg is maradt.
Elindulunk hát a kifutópálya felé, és megkezdjük a felszállást. Igyekeznünk kell, mert Bruce Willis új akciófilmje forgatásához pont ezt a szakaszt bérelte ki – kitekintve láthatják is a gépfegyverállványokat és a légvédelmi rakétákat. Természetesen nincs ok aggodalomra, ez csak egy filmforgatás, nem fogják lelőni a gépünket, hiszen szükség lesz még önökre a túszejtős jelenethez, amit visszautunkon vesznek fel.

Tervezett repülési sebességünk 800 km/óra, tervezett repülési magasságunk pedig húsz méter, mert ha a panelházak között megyünk, elkerülhetjük, hogy fizetnünk kelljen a légtér használatáért. A kedvező viteldíj megtartása érdekében a repülőút ára nem tartalmazza az étel- és italfogyasztást, így azokat a személyzetnél kártyás fizetés ellenében rendelhetik meg. Sőt, idei újításként oxigénből is annyit kapnak kedves utasaink ingyenesen, amennyit a tüdejükben a gépre hoztak, további levegőt felszállás után a lenyíló oxigénmaszkokon keresztül vásárolhatnak. Természetesen a levegővásárlás nem kötelező, de ajánlott, tekintve, hogy Resh kapitány Ferihegy határát elérve vákuumot generál az utastérben.

Célállomásunkon az időjárás kedvező. A levegő hőmérséklete 35 fok, a tengervízé 24 fok. Sajnos a fapados járatokkal leszerződött leszállópálya olyan messze van a tengerparttól, hogy azt csak repülőgéppel közelíthetik meg budapesti átszállással, de a bátrabb utasok helyi iránytaxit is igénybe vehetnek, amennyiben ráérnek, és hajlandóak teljes vagyonukon túl a veséjükkel is fizetni. Reméljük, mindez nem árnyékolja be a felhőtlen nyaralást.

Pár mondatban engedjék meg, hogy felhívjam figyelmüket a biztonsági előírásokra. Kérjük, az utazás teljes időtartama alatt kapcsolják ki mobiltelefonjaikat, így a kapitány képes lesz Damaszkusz helyett Shopping Citybe kormányozni a repülőt. Ráadásul így az akkumulátoraik is feltöltött állapotban maradnak, amire nagy szükségük lesz, amikor megérkezvén fel szeretnék hívni az utazási irodát, hogy a lefoglalt szálloda nem létezik.

Miután elfogyasztották a hazulról hozott lilahagymát és szalonnát, a kis asztalokat zárják vissza az önök előtti ülés támlájába. Ily módon láthatóvá válik a hiperventillációs tasak – más néven tacsi-zacsi, amely kiválóan megvédi az önök és utastársaik ruházatát a makacs szennyeződésektől, amennyiben a repülőt turbulencia dobálná az út során.

Az ülés alatt az önök által elrejtett cigarettáskartonoktól és csempészpálinkától kissé balra találhatók a mentőmellények. Tekintve, hogy az út 100%-át szárazföld felett tesszük meg, az önműködő szelepeket eladtuk, ezért kényszerleszállás esetén hiába rángatják a zsinórokat, nem fújódnak fel. Ez nem is szükséges, hiszen már rikító színük is elegendő, hogy bármely erdőségben felkeltse a ragadozó állatok figyelmét.

Kollégám karjelzéssel mutatja a vészkijáratok elhelyezkedését. Kérjük, ezeket az ajtókat csak vész esetén használják. Nem tekintendő azonban veszélyhelyzetnek a foglalt illemhely, valamint az sem, ha elfogy a kézipoggyászból a duty free üzletben vásárolt sör.

Ne vegyék bizalmatlanságnak, de fedélzetre szállásukkor lemértük önöket, így teszünk majd kiszálláskor is, és akinél jelentős súlytöbblet jelentkezik, azt megkérjük, ürítse ki zsebeit.

Utastársaik nyugalmának megőrzése érdekében a nyolc év alatti gyermekeket a poggyásztérben helyeztük el, egymástól izolálva, biztonságos kutyaketrecekben. Leszállás után a szülők átvehetik a gyermekeket. Kérjük, minden gyermeket vegyenek át a szülők, magaviselettől függetlenül.

Reméljük, mind a járatunkon töltött idő, mind a Shopping City-i nyaralás kellemesen telik majd. Ezúton kívánunk szuvenírben gazdag, de ételmérgezéstől mentes utó-utónyaralást mindenkinek. Vagy ahogy a Last Minute-i lakosok mondják: „Szervusz-vízibusz, mennyi dollár, eredeti!”

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!