Egyre több fiatalt fenyeget a betegség – generációs probléma?

2012. 12. 02.
Szerző: Szimpatika
Amerikai kutatók szerint a fiatalabb felnőtt korban szélütést kapott emberek között magas a nagyivók és a kábítószer-használók, illetve a dohányosok aránya.
A szélütésre gyakran az idős emberek betegségeként gondolunk, ám a kutatók szerint a kábítószerekkel való visszaélés vagy a súlyos alkoholfogyasztás miatt a szívben és az erekben hosszabb távon kialakuló elváltozások erőteljesen növelik a betegség kockázatát fiatalabb korban is. Brett Kissela kutatásvezető, a Cincinnati Egyetem munkatársa csoportjával közel 1200 szélütésen átesett páciens adatainak elemzése után jutott arra a megállapításra, hogy "az anyagokkal való visszaélés gyakori a szélütést elszenvedett fiatal felnőttek körében".

A Stroke című szakfolyóiratban közzétett tanulmányában leírta, az 55 évnél fiatalabb korban szélütést elszenvedett pácienseket szükséges lenne tanácsokkal ellátni az alkoholfogyasztással és a droghasználattal kapcsolatban is. Az amerikai járványügyi hatóság, a CDC adatai szerint évente közel 800 ezer embert ér szélütés az Egyesült Államokban, egy tanulmány szerint az összes érintett körülbelül öt százalékának kora esik 18 és 44 év közé. Kissela csoportja mostani kutatásában a vér- és vizeletmintákból kimutatott, alkohol- és droghasználatra vonatkozó adatokat vette figyelembe. Elemzésük szerint 2005-ben a szélütést elszenvedett fiatal páciensek több mint fele aktív dohányos volt, minden ötödik pedig kábítószert használt. A szélütésüket megelőző 24 órán belül a páciensek 13 százaléka fogyasztott alkoholt vagy használt kábítószert.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!