A nátha elleni házi gyógymódok

Szerző: Szimpatika
A nátha a felső légutak nyálkahártyájának megbetegedése, ezért a tünetek „nyaktól felfelé" jelentkeznek: orrdugulás, torokfájás, tüsszögés, köhögés. Ha ezenkívül legalább 38°C-os láz, fej- és végtagfájdalom, rendkívüli kimerültség, hasmenés, hányinger vagy hányás is fellép, nagyobb a valószínűsége, hogy influenzát kaptunk.

Általában egy hétig vagy valamivel tovább tart, és még ezután is napokig gyengének vagy összetörtnek érezzük magunkat. A betegséget okozó vírus mindkét esetben cseppfertőzés útján terjed, például ha tüsszentéssel és köhögéssel a levegőbe jut, de kézfogással és tárgyak érintésével is átadható.

Érdemes a kúrát a betegség első jeleire elkezdeni:

Csírájában elfojtani

Egy vizsgálat szerint azok a betegek, akik napközben kétóránként bevettek egy cinket tartalmazó tablettát, 3-5 nappal hamarabb legyőzték a betegséget, mint azok, akik nem szedték a szert. A megfázás első tüneteinek jelentkezése után néhány óránként szopogassunk el egy cink-glükonát tablettát. Ne lépjük túl a napi 150 mg-ot, és egy hétnél tovább ne alkalmazzunk cinket, mert hosszú távon inkább gyengítheti az immunrendszert. Kerüljük a citromsavval vagy szorbittal készített kiegészítőket, mivel ezek az anyagok csökkenthetik az ásványi anyag hatékonyságát.

Tegyünk 2-5 g szárított bodzavirágot egy csészényi forrásban lévő vízbe. 5-10 percig hagyjuk ázni, majd szűrjük le a főzetet. Fogyasszuk naponta legalább háromszor. A májustól júniusig nyíló növényből érdemes házi szörpöt vagy bort készíteni egész évre, mivel nem csupán finom üdítőital, hanem kiváló orvosság is megfázás ellen (virágja és bogyója egyformán hatékony).

Amint a megfázás első jeleként az orrunk folyni kezd, gyógyszertárban vásároljunk C-vitamin-port, és szippantsunk fel egy keveset. A vitamin közvetlenül az orr nyálkahártyájára kerülve idejében megállíthatja a vírus előretörését. Legyünk óvatosak, mert csíphet.

Stoptábla a megfázásnak

Ne várjuk meg, míg a kezdeti tünetek súlyosabbá válnak: vegyünk be naponta legalább 1000 mg C-vitamint étkezés közben. Olyan terméket válasszunk, amely a C-vitamin hatékonyságát fokozó bioflavonoidokat is tartalmaz. Ha hasmenés lép fel, csökkentsük az adagot.

 

Az aranypecsétfű immunerősítő és vírusölő tulajdonságokkal rendelkezik. Ha rosszul érezzük magunkat, a kivonatát azonnal elkezdhetjük naponta szedni (magában vagy az immunerősítő kasvirággal együtt), és alkalmazzuk legalább öt napon keresztül.

A torokfájás csillapítása

Torokfájás esetén töltsünk meg egy 2,5 dl-es poharat meleg vízzel, keverjünk bele egy teáskanál tengeri sót, és gargarizáljunk vele. A sós oldat enyhíti a fájdalmat, és fertőtlenítő hatással rendelkezik.

A hagyományos torokfájás elleni öblögető — egy pohár meleg vízbe csavart citromlé — azért ideális, mert olyan savas környezetet teremt, amelyet a baktériumok és a vírusok nem szeretnek.

A húsleves mint orvosság

A csirkehúsleves nem pusztán enyhülést nyújt a náthás vagy az influenzás betegnek, de egyike a legtökéletesebb gyógymódoknak. A legújabb kutatások szerint megakadályozza, hogy bizonyos fehérvérsejtek felgyűljenek és gyulladást okozzanak, ami fokozná a nyák termelődését. A legjobb a házi leves, különösen akkor, ha valaki olyan készítette, akit szeretünk.

Adjunk frissen aprított fokhagymát a csirkehúsleveshez. Már az egyiptomi fáraók is használták a gyógyhatásáról híres fűszert a fertőzések leküzdésére. Hatóanyagai közé tartozik az allicin és az allin, amelyek laboratóriumi vizsgálatok szerint képesek teljesen elpusztítani a kórokozókat. A fokhagyma ezenkívül stimulálja a fertőzésekkel szemben a szervezet első védelmi vonalát jelentő természetes ölősejtek felszabadulását is.

A szárazság ellen

A nátha és az influenza elleni küzdelemben a testünk kiszáradhat. Igyunk minél több folyadékot. Legalább nyolc nagy (250 ml-es) pohár ital (víz, tea, leves) szükséges ahhoz, hogy hidratáljuk a nyálkahártyát, csökkentsük a szemszárazságot, és enyhítsük a többi influenzás tünetet. A folyadék a nyákot is oldja, ezáltal megkönnyíti a felköhögését.

A nyák fellazítása érdekében tartózkodjunk párás, meleg, jól szellőző szobában. A hálószobában tegyünk edényekben vizet a radiátorokra (télen), vagy működtessünk párásító készüléket. Elektromos vízforralót is használhatunk: hagyjuk nyitva a fedelét, és hamarosan párával tölti meg a helyiséget.

Gőzerővel

Öntsünk forrásban lévő vizet egy nagy edénybe, hajoljunk fölé, de ne túl közel, nehogy megégessük a bőrünket, vagy túl forró gőzt inhaláljunk. A fejünkre terítsünk egy törülközőt. Szívjuk be a levegőt az orrunkon keresztül, és fújjuk ki a szánkon át. 5-10 percig folytassuk a gőzölést. (Az edényt stabil felületre, például asztalra helyezzük, ne az ágyra.)

Az inhalálás hatékonyságának fokozására adjunk a vízhez néhány csepp kakukkfű- vagy eukaliptuszolajat. A kezelés alatt hunyjuk le a szemünket, nehogy az illóolaj és a gőz keve¬réke irritálja.

Cseppentsünk néhány csepp eukaliptuszolajat egy zseb¬kendőre. Ha eldugul az orrunk, szippantsunk belőle néhányat.

Merev nyakra

Az influenza szörnyű nyakmerevséget tud okozni. A törülközőt mártsuk forró vízbe, vigyázzunk, hogy meg ne égessen. Tekerjük a vállunk és a nyakunk köré, és feküdjünk le. Tegyünk egy száraz törülközőt a vizesre, hogy az tovább maradjon meleg.

forrás: https://www.otthonigyogymodok.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!