Boldogabbak leszünk a kávétól?

2012. 11. 10.
Szerző: Szimpatika
Német kutatók vizsgálata szerint a napi néhány csésze kávéban lévő koffeinmennyiség segíti az agyunkat abban, hogy gyorsabban és pontosabban ismerje fel a pozitív jelentéstartalmú szavakat.
A vizsgálat érdekessége, hogy a negatív vagy semleges szavakra nem találták érvényesnek az összefüggést, úgy tűnik, hogy a koffein ilyen esetekben nem segít.



Korábbi tanulmányokban megmutatták már, hogy a koffein serkenti a központi idegrendszer aktivitását, valamint javítja egyszerű feladatok végzése közben az agyi funkciókat. A mostani tanulmányban azonban Lars Kuchinke, a bochumi Ruhr Egyetem kutatója és munkatársai azt vizsgálták, hogy milyen kapcsolat lehet a koffein és az olyan jellegű érzelmi elfogultság között, mint bizonyos érzelmek összekapcsolása tárgyakkal.

Tesztjeikből arra következtettek, hogy a 200 milligramm koffein (két-három adag kávé) elfogyasztása után 30 perccel elvégzett feladatokban jobb lett a kísérleti alanyok szófeldolgozása, mint koffein nélkül volt, ám csak a pozitív jelentéstartalmú szavak esetében. A negatív és a semleges tartalmú szavakkal szemben a pozitív jelentésű szavakat gyorsabban és pontosabban ismerték fel koffein hatása alatt a tesztalanyok.

A kutatók úgy vélik, hogy a koffein hatásának magyarázata az agy nyelvi készségekért felelős részében keresendő. A tanulmányt a PLoS ONE című online tudományos portálon ismertették a kutatók.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!