A szemét útja

Szerző: Szimpatika
Személyenként 502 kilogramm kommunális hulladék képződik évente az Európai Unióban, és ebből egy főre számítva 486 kilogrammot sikerült a hulladékgazdálkodás keretében valamilyen módon kezelni. Magyarországon személyenként 413 kiló hulladék termelődött.

A 486 kilogramm kezelt hulladék 38 százalékával területet töltöttek fel, 22 százalékát elégették, 25 százalékát újrahasznosították, és 15 százalékát komposztálták az uniós országokban – írja az Eurostat által kiadott elemzés. 

A képződött kommunális hulladék mennyisége nagy szórást mutat az EU-n belül. A legmagasabb, személyenként 760 kilogramm, Cipruson keletkezett, a második helyen Luxemburg áll, majd Dánia és Írország következik. A legkevesebb, 400 kilogramm alatti csoportban Litvánia, Szlovákia, Románia, Csehország, Lengyelország, Észtország és Lettország található. Utóbbiban egy fő csupán 304 kilogramm kommunális hulladékot termelt.

A hulladékkezelési módszerek is erősen különböznek országonként. Bulgáriában, Romániában, Litvániában és Lettországban a kezelt hulladék közel egészét területfeltöltésre használják, míg Dániában a legnagyobb az elégetett hulladék aránya, 54 százalék. 

Az újrahasznosítás Németországban a legnagyobb arányú – a kezelt hulladék 45 százalékát újrahasznosítják –, majd Belgium és Szlovénia következik, 40, illetve 39 százalékkal. Ausztriában az újrahasznosítás és a komposztálás együttes aránya 70 százalék. 

Az Eurostat rendelkezésére álló adatok szerint Magyarországon a képződött kommunális hulladékot teljes egészében kezelik: 69 százalékát területfeltöltésre használják, 10 százalékát elégetik, 18 százalékáét újrahasznosítják, míg 4 százalékát komposztálják.

forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!