Növényekkel a gyomorrák ellen

Szerző: Szimpatika
Spanyol kutatók szerint a növényi eredetű élelmiszerekben megtalálható flavonoidok fogyasztása kapcsolatba hozható nőknél a gyomorrák alacsonyabb kockázatával.
A növényi eredetű élelmiszerekben megtalálható flavonoidok fogyasztása kapcsolatban lehet nőknél a gyomorrák alacsonyabb kockázatával - állapították meg spanyol kutatók egy félmillió ember követésével zajló európai tanulmány adatait elemezve.


Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett eredmények a férfiak esetében nem mutatták ki a flavonoidok kockázatcsökkentő hatását a gyomorráknál. A nők esetében viszont azoknál, akik a legtöbb flavonoidot vették magukhoz, csupán fele akkora valószínűséggel fejlődött ki ez a tumortípus azokhoz képest, akik a legkevesebbet fogyasztották a növényi élelmiszerekből. 

Raul Zamora-Ros kutatásvezető, a spanyolországi Katalán Onkológiai Intézet munkatársa emlékeztetett rá, a flavonoidok bőségesen jelen vannak a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, magvakban és hüvelyesekben, valamint az ezekből készült élelmiszerekben, így a kakaóban, a borban és a teában is. Ez az étrend - ha kevés vörös- és feldolgozott hús fogyasztásával társul - csökkentheti a gyomorrák kockázatát - tette hozzá.

A tanulmány nem állítja, hogy a flavonoidok önmagukban képesek megvédeni az embereket a gyomorrák ellen, mert annak kialakulásában más tényezők, köztük a dohányzás,az alkoholfogyasztás, az elhízás is szerepet játszanak.

Zamora-Ros és munkatársai egy nagyszabású, tíz európai országban, félmillió ember követésével zajló tanulmány adatait elemezték. A tizenegy éve folyó követéses vizsgálat résztvevői 35 és 70 év között voltak az induláskor. Az eltelt idő alatt 683 embernél diagnosztizáltak gyomorrákot, akik közül 288 nő volt.

A kutatók elemezték, hogy az egyes résztvevők étrendje mennyi flavonoidot tartalmaz, ennek alapján osztották csoportokra őket. Azoknál a nőknél, akik naponta legalább 580 milligramm flavonoidot vettek magukhoz élelmükkel, 51 százalékkal kisebb volt a gyomorrák kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik napi 200 milligramm flavonoidnál kevesebbet fogyasztottak el.

A férfiaknál hasonló összefüggést nem sikerült kimutatni, ennek okát a kutatók abban látják, hogy körükben gyakoribb volt a dohányzás és az alkoholfogyasztás, illetve hormonális okok is állhatnak a különbség hátterében.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!