Az interneten vásárolt gyógyszerek 60 százaléka hamisított

Szerző: Szimpatika
Míg gyógyszertár Magyarországon csak gyógyszer- nagykereskedelmi engedély jogosultjától vásárolhat gyógyszert, ill. gyógyszeranyagot, külföldön a gyógyszerforgalmazás liberalizációja miatt már felütötte a fejét a legális gyógyszerpiacon megjelenő hamis termékek problémája. Valamivel kedvezőbb a helyzet az internet-patikák esetében. Ezek Magyarországon soha nem virtuálisak, mint külföldön. Nálunk csak valós, forgalmazási engedéllyel rendelkező ellátó helyek lehetnek a kiszállítók.

Az OGYI – mivel nyomozati jogkörrel nem rendelkezik, a felderítés a VPOP, a rendőrség kompetenciája – a felderített eseteket követő azonosításokkal segíti a hatóságok munkáját. Laboratóriumainkban nemcsak a minőségileg kifogásolható, illetve a megfelelő minőségű gyógyszereket tudjuk elkülöníteni egymástól, hanem korszerű technikák állnak rendelkezésre az olyan nagyműszeres analízisekhez, melyek „perdöntőek” lehetnek.


Javasoljuk a lakosságnak, hogy gyógyszereit Magyarországon, engedélyezett helyről szerezze be, ha szükségessé válik más EU tagállamban is kizárólag ilyen helyen vásároljon, vagy ha az EU- n kívülre utazik, gyógyszereit előre váltsa ki Magyarországon, és vigye magával.

Minden esetben figyeljen arra, hogy a gyógyszerrel kapcsolatos információ hiteles forrásból, pl. egészségügyi szakembertől származzon.

Soha ne vásároljon gyógyszert engedély nélküli gyógyszer-kereskedelmi csatornákon keresztül, azaz pl. utcai árusoknál, piacokon, internetről, csomagküldő szolgálatoktól.

Honlapunkon folyamatosan értesülhetnek a betegek a minőségileg kifogásolható termékek kivonásáról, az érvényes gyógyszer-gyártási és nagykereskedelmi engedéllyel rendelkezők köréről.

A WHO becslése szerint az interneten vásárolt gyógyszerek mintegy fele hamisított. A gyógyszerhamisítás világméretű terjedésére válaszul a WHO 2006-ban létrehozta IMPACT (International Medical Products Anti-Counterfeiting Taskforce) nevű szervezetét. A cél egy olyan nemzetközi szintű összefogás létrehozása, melyben különböző nemzetközi szervezetek, érdekképviseleti szervek, gyógyszergyártók és gyógyszerészeti hatóságok közösen keresik a megoldást a gyógyszerhamisítás visszaszorítására. A hamisított gyógyszerek – kihasználva az ottani ellenőrzés lazaságait – egyes EU-tagállamokban (pl. Egyesült Királyság, Bulgária) már egyes gyógyszertárakban is megjelentek.

Az EU Gyógyszerhatóságok Vezetői (Heads of Medicines Agencies, HMA) csoport is létrehozta a maga, a gyógyszerhamisítás elleni küzdelem összehangolását célzó munkacsoportját (Working Group of Enforcement Officers, WGEO, tagállamonként 1–1 képviselővel). Ez a munkacsoport rendszeresen ülésezik és telekonferenciákat tart. Vizsgálja az európai gyógyszerellátási rendszer sérülékenységét és meghatározzák az együttműködés lehetőségeit és prioritásait. Az OGYI munkatársai mindkét csoportban részt vesznek.

Forrás: www.ogyi.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!