Az asztma alternatív terápiája

2012. 10. 30.
Szerző: Szimpatika
Az asztma valószínűleg egyike a nyugati civilizáció leginkább túldiagnosztizált és túlgyógyszerezett betegségeinek. Az asztma kezelésére mindössze kétféle gyógyszer áll rendelkezésre, a hörgőtágító spray-k és a gyulladáscsökkentő (megelőző) gyógyszerek, illetve ezek kombinációi. Illetve egy olyan légzésterápia, amely már nagyon sok betegnek segített csökkenteni, vagy letenni a gyógyszereket.

A módszer neve Buteyko-terápia.  Magyarországon évek óta tanfolyamon lehet elsajátítani.


Buteyko a ma már világhírű orosz orvosprofesszor rájött arra, hogy az asztma – és még sok más betegség – az úgynevezett tartós hiperventilláció következtében alakul ki. A terápia lényege a percenként be- és kilélegzett levegő mennyiségének különféle módokon való csökkentése.
A módszer azon a megdöbbentő paradoxonon alapszik, hogy minél kevesebb levegőt lélegzünk, annál több oxigént kapnak a sejtjeink. Hogyan lehetséges ez? Ahhoz, hogy a vérünkben lévő oxigén a megfelelő szervekhez, sejtekhez eljusson, széndioxidra van szükség.
Buteyko professzor rájött egy jelentős összefüggésre, mely szerint a légzéskönnyítő hörgőtágítók (mint például a Ventolin) folyamatos használata nemhogy segítene, de éppen hogy árt az asztmának, az asztmásoknak, ráadásul egyik kiváltó tényezője lehet a szívbetegségeknek. Közismert tény, hogy az asztmások sokkal többet lélegeznek, mint mások. Többnyire szájon át veszik a levegőt és zihálnak, lihegnek, levegő után kapkodnak, amikor jön a roham. Mindez csökkenti a tüdő széndioxid-szintjét, ez pedig a légutak további összehúzódásához vezet. A hörgőtágító gyógyszerek a légzés fokozódását, a légzési perctérfogat növekedését segítik elő és ezzel hosszú távon egyre súlyosbítják az asztmát.
A Buteyko-módszer az asztma valódi okára, a hiperventilációra hat, minimalizálja a asztmarohamokat vagy teljesen megszünteti őket. A Buteyko-légzéstechnikát elsajátító asztmás beteg jelentősen csökkentheti vagy akár teljesen el is hagyhatja a gyógyszereit.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!