Fogamzásgátlás tiniknek

Szerző: Szimpatika
Te mennyire vagy tájékozott az egyes lehetőségek, ezek előnyei és hátrányai kérdésében? A megszakításban hiszel vagy inkább biztosra mész? Mindent tudsz, vagy csak azt hiszed? Dr. Paragi Péter szülész-nőgyógyászt kérdeztük arról, hogy ki mit válasszon.

Eleget tudnak a tinilányok a védekezési lehetőségekről, az egyes módszerek előnyeiről és hátrányairól?

Úgy tapasztalom, hogy ma a tinik nagyjából fele tudatosan védekezik, a másik fele, egyébként teljesen tévesen, a megszakításos módszert is elég biztonságosnak tartja. De, még akik védekeznek, azok sem elég tájékozottak az egyes módszerekről. Például jellemző, hogy az óvszert használók az utolsó pillanatban vetik be ezt az eszközt, nem használják már a behatolás pillanatától, így pedig akár nem kívánt terhesség is lehet a dologból!

Mi a legfontosabb a védekezésben?

A nem kívánt terhesség megelőzése a legfontosabb, mert akár a baba megtartása, akár egy abortusz az egész életre kihatással van. De arra is figyelni kell, hogy az egy ideig elfelejtettnek vélt szexuális úton terjedő betegségek, mint a szifilisz és társai is újra megjelentek, és a HIV és más kórok ellen is védekezni kell. Szintén nagyon fontos, hogy a humán papilloma vírus, a HPV is így terjed. Ezek ellen az óvszer és a tudatos nemi élet a leghatékonyabb módszer.

 

A partnerüket gyakran váltogatóknak tehát az óvszer a legjobb megoldás?

Náluk mindenképpen fontos az óvszerhasználat, akkor is, ha amúgy szednek hormonális fogamzásgátló készítményt. Körükben kimutathatóan fiatalabb korban jelennek meg a méhnyakrák megelőző állapotai is. Ez is oka lehet annak a tendenciának, hogy a méhnyakrák megjelenése egyre fiatalabb korra tolódik.

 

Ön általában melyik védekezési módot ajánlja tiniknek?

Több tényezője is van a választásnak: van például, aki anyagi okokból nem választja a gyógyszert. Szerintem mégis ez a legjobb megoldás, mivel a fogamzásgátló hatása mellett számos más pozitív mellékhatása is van. Segít a bőr és a haj állapotának javításában, csökkenti a menstruációs vérzés mennyiségét, és a menstruációs fájdalmat, és akár a súlygyarapodás ellen is jó lehet.

 

Pedig az a hit él még ma is, hogy ezek a gyógyszerek hizlalnak…

Ez egy tévhit! Nincs semmilyen bizonyíték rá, hogy a fogamzásgátlók súlygyarapodást okoznak – az összefüggést inkább az életmódbeli változás szokta okozni. Aki ugyanis így védekezik, az általában stabil párkapcsolatban él, és tudjuk, hogy az emberek ilyenkor hajlamosak elkényelmesedni. Amit tudunk, az az, hogy a gyógyszerek ösztrogénkomponense miatt a szervezet az erre hajlamosaknál vizet tart vissza, ez azonban maximum 1 kg plusz súlyt jelenthet. Az erre hajlamosaknál azonban olyan szert választunk, melynek sárgatesthormon komponense éppen ezt a vízvisszatartást akadályozza meg.

 

A fiatal lányok sokszor megszépült bőrükért is szeretik a tablettákat?

Sokan nem is gondolnák, hogy a policisztás ovárium szindróma, a PCOS mennyire gyakori. Ennek tünetei is szerteágazóak és életkortól függően nem mindig ugyanaz a legfontosabb a betegeknek. Míg idősebb korban a fogamzásképtelenség, addig fiatal korban a hormonális hatások okozta bőrproblémák a legzavaróbb tünetek. Ez a betegség ugyanis emelkedett férfi nemi hormon szinttel jár, és azzal, hogy a célsejtek, a szőrtüszők stb. érzékenyebben reagálnak erre a hormonra. A fogamzásgátlók női nemi hormon-tartalma ellensúlyozza ezt a hatást, így a bőr is szebb lesz.

 

Forrás: www.ferfiegeszsegor.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!