Mi az a placebohatás? Tényleg létezik?

Szerző: Szimpatika
A placebo (a szó a latin placere jövő ideje: tetszeni fogok) elsősorban gyógyszerészeti készítmények, orvosi műveletek tudományos hatékonysági vizsgálatának része. A placebo az arra hajlamos páciens állapotának javulását tudja elérni valódi beavatkozás vagy hatóanyagok nélkül, akár pusztán a kezelésbe vetett hit által.

Néha meglepő fizikai hatásokat lehet előidézni hatástalan tablettákkal is.


Az orvosok jól ismerik, és gyakran használják is a placebót. A kórházakban külön erre a célra tartanak kis tablettákat, amelyekben semmiféle hatóanyag nincsen. A beteg mégis jobban érzi magát, ha ezeket megkapja. Jobban alszik, nyugodtabb, csökkennek a fájdalmai. Miért? Azért, mert elhiszi, hogy a tabletta, amit kapott, nyugtató, altató vagy fájdalomcsillapító. Bizonyított tény, hogy álalkoholtól be lehet rúgni, álkokaintól fel lehet élénkülni. A régi korok gyógyítói jószerével csupán kémiailag hatástalan szereket alkalmaztak. Csak a beléjük vetett hit volt gyógyító erejű. A hatás hátterében valószínűleg az emberi agy sajátos képessége áll, amely bizonyos körülmények között képes öngyógyító folyamatok elindítására. Sajnos ezek a bizonyos körülmények ma még tisztázatlanok, ezért a placebo tökéletlen, megbízhatatlan

A „látszólagos gyógyszer”, amely azonban sokszor – lelki vagy pszichikai úton – tényleges javulást érhet el, mindig foglalkoztatta a tudósokat. A legújabb kutatások szerint a placebohatás a klinikai gyakorlatban is kimutatható, még akkor is, amikor nem kap placebót a páciens. A legújabb irányzat szerint nem a placebohatás kiküszöbölése a cél, hanem annak etikus felhasználása és növelése az orvosi gyakorlatban.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!