Mikroorganizmusok a teljesítményfokozásban

2012. 10. 25.
Szerző: Szimpatika
Vezető kutatók ma egy fajok sokaságából álló, azok által meghatározott és így sok irányból befolyásolható működésű szuper-organizmusként, kezelik az emberi szervezetet, önálló világként, melyet természetesen egyedi támadók néha legyőzhetnek. A világ mikrobákon keresztül történő megértése lehetőségek ezreit teremtheti meg jelenlegi gondjaink kezelésére.

A mikroorganizmusok kutatása beláthatatlan lehetőségeket teremt, és komoly etikai kérdéseket feszeget a versenysportban is, legyen szó akár az utánpótlás-nevelésről, akár a legális-illegális teljesítményfokozásról. A perspektívákat már néhány példa világosan megmutatja: hihetetlenül hangozhat, de egy parazitafertőzés például az egyik szűrőparaméter lehetne a leendő sportolók kiválasztásánál és nevelésénél. A Toxoplasma gondii karcsú, félhold alakú, 3-6 µm hosszú és 1,8-4 µm széles mikroba. Ez az élősködő a melegvérű állatokat fertőzi, idáig több mint 400 különböző állatfajból izolálták. Fő fertőzési forrásai és végleges gazdaállatai a macskafélék. A parazita bejut a véráramba, majd a legkülönbözőbb szervekbe (így az agyba is), amelyekben vegetatív formát tartalmazó cisztákat alkot. A cisztát tartalmazó egér, patkány húsa ezt követően elfogyasztásra kerülhet macskafélék, kutyafélék által.

Az emberiség körülbelül 30%-a fertőzött valamilyen formában. Az arány változó, néhol akár a 60%-ot is elérheti. A fertőzés merész, elővigyázatlan viselkedést idéz elő a rágcsálókban, könnyebben elejthető zsákmánnyá téve őket. Emberben megfelelő immunválasz esetén tünetmentes, néma fertőzöttség alakul ki. A látszólagos tünetmentesség ellenére azonban számos kutatás összefüggést talált az emberi IQ, élménykereső viselkedés, agresszió, pszichés problémák előfordulása, reakcióidő lassulása, közlekedési balesetek és a Toxoplasma gondii-fertőzés között. Aktív hatása vélhetően mérsékli a szabálykövetésre való hajlamot, lassíthatja reflexeinket, visszavetheti a férfiak IQ-ját, növelheti a depresszió előfordulását a népességben és fertőzötten jóval gyakrabban válhatunk közlekedési baleset áldozatává is! Akár az emberi kultúra alakulásában, új területek meghódításában, vezetőink kiemelkedésében is szerepe lehet ennek a régóta velünk élő parazitának – feltételezi néhány tudós. A „tünetmentes" fertőzés hátránya és előnyei (így a tesztoszteronszintre gyakorolt hatásé) élsportolóknál sportáganként eltérőek lehetnek. Az agresszió fokozódása előnyös lehet a pályán, de előnytelen a magánéletben; a reakcióidő romlása kedvezőtlen volna akár ökölvívóról, akár a startpisztoly eldördülésére váró úszóról van szó. Az összefüggés a sportteljesítmény és a fertőzöttség között elég valószínűnek látszik annak ellenére is, hogy erről tudomásunk szerint még nem készült sportolókra kiterjedő vizsgálat, sőt még az összefüggés lehetőségéről sem ír tudomásunk szerint senki.

forrás: https://www.sportorvos.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!