Az egészségünk rajtunk múlik. Mit tehetünk érte?

Szerző: Szimpatika
Hazánkban még igen elterjedt az a szemlélet, amely szerint csak akkor keressük föl az orvost (gyakran későn), ha valami fáj, ha valami panasz jelentkezik. Dr. Bakanek György, az Oxygen Medical életmód tanácsadója, nőgyógyász, sportszakorvos az egészségmegőrzés terén jelentkező személyes felelősségre hívja fel a figyelmet.

Alapvetően azt hiszem, hogy a betegség-egészség kérdésében a szemléletünkön kell változtatni: nem akkor kell megkeresni egy orvost, ha már valami bajunk van, hanem ha szeretnénk megőrizni az egészségünket, a teljesítőképességünket. Ezt nevezem én egészség-menedzsmentnek – hangsúlyozza dr. Bakanek György, az Oxygen Medical életmód-tanácsadója, nőgyógyász, sportszakorvos.

A szakember szerint a felnőtteknek évente el kellene végeztetnie egy általános állapotfelmérést. Ennek keretében érdemes lenne végigmenni egy szemfenék-vizsgálaton, egy teljes laborvizsgálaton (beleértve a tumor-markerek detektálását is), egy EKG-n, egy hasi ultrahangon, nőknek egy nőgyógyászati-, férfiaknak egy prosztata-vizsgálaton. Dr. Bakanek szerint, ha ezek közül minden lelet negatív, igen nagy az esélye annak, hogy egy éven belül semmilyen új betegség nem fog kialakulni.

Mindennek az alapja a komplex, holisztikus szemlélet, hiszen a test, a lélek, a szellem együttes működése eredményezi a betegséget vagy az egészséget. Különösen igaz ez a nőkre, akiknél rengeteg belső és külső tényező befolyásolja a kényes egyensúlyt. Éppen ezért fontos tudni, hogy a női egészség, a teljesítő- vagy akár termőképesség problémáit nem szabad elszigetelt jelenségekként kezelni.

Doktor Bakanek 35 éves nőgyógyászati és sportorvosi tapasztalatai birtokában elsősorban olyan kérdésekre próbál választ adni, amelyek segítségével a hölgyek minden életkorban harmonikus, kiegyensúlyozott életet élhetnek. Ilyen lehet többek közt a havi ciklus és a testmozgás kapcsolata, a súlyoptimalizálás szakszerű megvalósítása, a hormonális egyensúly beállítása, a vérzészavarok életmód-változtatással történő kezelése, a várandósság alatti testmozgás, vagy a klimax és a csontritkulás tüneteinek csökkentése.

A fizikum hat a lélekre is

A holisztikus megközelítés természetesen nem jelentheti a lélek és a szellem túlsúlyát, hiszen a fizikum hiányosságai mindkettőre kihathatnak. Ebből a szemszögből közelítve a mozgás elengedhetetlen. Ezzel szemben a dolog rendszerint ott bukik el, hogy nincs egy célja, egy filozófiája a mozgásnak. Vagyis elsősorban ki kell jelölni egy célt – ideális esetben az egészség, a jól-lét megőrzését -, amelyet szolgál a lelki és a testi életmód-program.

Természetesen a mozgásprogram elképzelhetetlen a pontos állapot – és célmeghatározás, valamint a személyi edző hatékony irányítása nélkül. Csak így lehet személyre szabott és eredményes a munka.

Akinek pedig sikerül – akár szakemberek segítségével – kialakítania a számára optimális életmódot, amelynek éppúgy része a mozgás, mint a kiegyensúlyozott táplálkozás, a stresszoldás, a pihenés és a rendszeres orvosi ellenőrzések, minden esélye megvan rá, hogy sikeresen menedzselje a saját egészségét.

 

www.oxygenmedical.hu

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!