Házi trükkök a gyönyörű hajért

Szerző: Szimpatika
A növények, gyógynövények és gyümölcsök ápoló hatását már évezredekkel ezelőtt ismerték. Hatóanyagaik segítségével természetes módon gondoskodnak a haj egészségéről és persze szépségéről.
A legközismertebb gyógynövény a kamilla. Öblítőként gyönyörű csillogást ad a hajnak. 3 hétig áztassunk 20 gramm kamillavirágot 200 ml alkoholban, majd szűrjük le. Öntsünk hozzá fél liter vizet és 100 ml citromlevet. Az így nyert folyadékkal egy héten akár többször is dörzsöljük be a fejbőrünket.

A citrom erősíti és csillogóvá is teszi a hajat. Fél liter vízhez adjunk 3 evőkanálnyi frissen csavart citromlevet. Hajmosás után öblítsük le a hajat az oldattal, melyet nem kell lemosni.


A nyár múlásával újra kell élesztenünk kifakult hajunkat. A zsálya, a zsurló és a rozmaring természetes hajfényt adó szerek. 1-1 evőkanálnyit keverjünk össze, majd tegyük 1 liter forró vízbe. 10 perc múlva merjük le, majd amikor már langyos, dörzsöljük át vele a hajunkat. Ezután öblíteni nem szükséges.

A fénytelen, fakó világos hajat bármikor csillogóvá varázsolhatjuk: fél dl vodkát keverjünk össze egy citrom levével, és hajmosás után dörzsöljük át vele hajunkat. Nem szabad kiöblíteni! A „balzsam” rögzítőnek is kiváló.

Hajunk rossz minőségét, fénytelenségét nemcsak külső tényezők okozhatják, hanem helytelen táplálkozási szokásaink is. A hajhagymáknak – mint bármely más szervünknek – szükségük van energiára, vitaminokra és fehérjékre, amelyeket az élelmiszerekben találhatunk meg. Ha szép akar maradni, akkor – akárcsak a testet – a hajat is táplálni kell belülről.


Az A-vitamin megtalálható a halmájolajban, a marha- és sertésmájban, a vajban és a spenótban. Az A-vitamin segít zsírosabbá tenni a száraz hajat.

A B3-vitamin védi a haj bőrfelületét és csökkenti a korpaképződést. Ezért minél gyakrabban egyen borjú- vagy birkamájat, mogyorót és diót (kis mennyiségben) vagy tonhalat és lazacot.

A B5-vitamin nagyon fontos, mert elősegíti a haj növekedését. Nagyobb mennyiségben van jelen a májakban, a tojásban, a halban, a rizsben és a lencsében.

A B6-vitamin csökkenti a korpásodás folyamatát és gátolja a haj zsírosodását. Megtalálható a borjúmájban, a dióban, a friss lazacban, a makrahalban és az avokádóban.

A C-vitamin, amelyet nagyobb mennyiségben tartalmaz a kivi, a petrezselyem, valamint minden déligyümölcs és nyers zöldség, erősíti a haj ellenálló képességét.

A D-vitamin szintén segíti a haj növekedését. Fő forrásai: halmájolaj, füstölt lazac, szardínia.

Végül az F-vitamin, amelyet főleg a növényi olajokban találhatunk meg, szabályozza a normális korpaképződést.


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!