Ön tudja, hogy rendben van-e a vérnyomása?

Szerző: Szimpatika
Szívünk testünk fő mozgatórugója, soha meg nem áll, folytonos mozgásban van, dolgozik akkor is, mikor mi alszunk. Tudunk „szívből szeretni”, érzelmeink a „szívünkből fakadnak”, a szeretett személyeknek mindig „van helye a szívünkben”, és ha bánat ér minket, sokszor úgy érezzük, hogy „a szívünk megszakad”.

Mindez csak pár rövidke kis példa arra, hogy mindig is milyen nagy jelentőséget tulajdonítottunk szívünknek. Mindezek ellenére sajnos az a tapasztalat, hogy nem óvjuk eléggé testünk központi szervének egészségét. Jelen témában olyan ember tanácsait kértük, akiről méltán mondhatjuk, hogy a szív avatott ismerője. Dr. Vértes András kardiológus főorvost, a MeDoc Egészségközpont orvos igazgatóját kérdeztük arról, mit tehetünk szívünk egészségének védelmében.

Miért kiemelkedően fontos szívünk védelme?

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte népegészségügyi problémát jelentenek. Hazánkban az elmúlt évtizedekben a halálozás több mint feléért váltak felelőssé. Mindebben óriási jelentőséggel bírnak a kockázati tényezők.

Melyek ezek a tényezők?

A tartós stressz, túlsúly, dohányzás, mozgás szegény életmód, helytelen táplálkozás, a cukorbetegség, a túlzott alkoholfogyasztás és az örökletes hajlam a legnagyobb rizikótényezők a szív és érrendszeri betegségek kialakulásában. Mindezek nagy része életmódváltással kiiktatható. Szomorú tény, hogy hazánkban kb. 1,5 millió középkorú férfi és 1 millió középkorú hölgy dohányzik. A dohányzók több mint fele húsznál több cigarettát szívnak naponta. Mindemellett a népesség több mint egyharmada elhízott és nem törődik azzal, mit és hogyan eszik. Ezzel szemben a lakosságnak kevesebb, mint egynegyede végez rendszeres testmozgást.

Melyek a leggyakoribb szív- és érrendszeri betegségek Magyarországon?

Számos szív- és érrendszeri betegség kialakulása magas vérnyomással kezdődik. Néma gyilkosnak is hívják, mert sokszor évekig nem okoz panaszokat, ezért sokan nem is tudják, hogy betegek. Pedig a tartósan kezeletlen magas vérnyomás súlyos következményekkel járhat: érelmeszesedés, érszűkület, és ezek szövődményei, a stroke és szívinfarktus.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Az első és legfontosabb a helyes életmód és táplálkozás:

  • A sport normalizálja a vérnyomást, csökkenti a stresszt és az elhízást is megakadályozza. Napi minimum 30 perc nem túl megerőltető mozgás a legoptimálisabb.
  • Táplálkozzunk egészségesen: a magas energiatartalmú ételeket zöldségekkel és gyümölcsökkel helyettesítsük. Vérnyomáscsökkentő hatásúak a káliumban dús gyümölcsök, zöldségek: a banán, a burgonya, a bab, a paradicsom, a borsó és a narancs.
  • Kerüljük a nagy mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket és italokat. Szörpök helyett igyunk vizet, ásványvizet. Válasszunk teljes kiőrlésű gabonafélékből készült ételeket. Korlátozzuk a péksütemények és magas kalóriatartalmú kenyérfélék fogyasztását.
  • Zsírszegény tejet és (vagy zsírmentes) tejtermékeket válasszunk.
  • Sovány húsokat együnk, a szárnyasok bőrét pedig távolítsuk el elfogyasztásuk előtt. Heti két alkalommal fogyasszunk halételeket.
  • Csökkentsük a sóbevitelt! A csökkentett sóbevitel a szisztolés vérnyomás életkorral járó növekedését mérsékli. Nehéz egy ajánlott felső határt megállapítani, ez körülbelül 1,5 g/nap. Jelenleg a magyar átlaglakosság naponta több mint 5 g sót fogyaszt!
  • Mértékkel az alkohol fogyasztását illetően. Az alkoholos italok az „üres” kalóriák egyik fontos forrása, minél töményebbek, annál magasabb a kalóriaértékük. Mindemellett az alkohol vérnyomásemelő hatású és a szívizomzatot is károsítja.
  • Ne dohányozzunk! A dohányzás azon kívül, hogy vérnyomásemelő hatású, érelmeszesedést és érszűkületet is okozhat, mely következtében a dohányos akár a végtagját is elveszítheti.

A másik legfontosabb teendő a rendszeres ellenőrzésen való részvétel. Fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessük vérnyomásunkat. 140/90 Hgmm felett már magasnak számít az érték, és kezelni kell. Kis kockázat esetén elég kétévente felkeresni a kardiológust vagy a háziorvost. 40 év felett, vagy ismert betegség esetén évente szükséges a szűrés!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!