Javítják-e a vitaminok a sportteljesítményt?

2012. 09. 06.
Szerző: Szimpatika
A nem megfelelő vitaminbevitel csökkenti a szervezet betegségekkel szembeni védekezőképességét és a sportteljesítményt is. Következésképpen a megfelelő vitaminfogyasztás elősegíti az egészség megőrzését, rövidíti a regenerációs időt.

A nem megfelelő vitaminbevitel csökkenti a szervezet betegségekkel szembeni védekezőképességét és a sportteljesítményt. Következésképpen a megfelelő vitaminfogyasztás elősegíti az egészség megőrzését, rövidíti a regenerációs időt és javíthatja az edzésminőséget.

Sajnos nagyon gyakran fordul elő, hogy az aktív sportéletet élők kevés B-vitamint fogyasztanak, melynek szemmel látható, kellemetlen következményei lehetnek, pl. szájzugberepedés, az ún. rhagad, vagy fogínyvérzés, szájnyálkahártyán kialakuló afta, fáradékonyság, ingerlékenység, türelmetlenség stb., melyek mind vitaminhiány miatt alakulnak ki. Coleman szerint a megfelelő vitaminellátottság javítja a sportteljesítményt. Megfigyelései szerint elég rövid ideig (pl. egy-két hétig) olyan gyógyszert szedni, amely fokozza valamely vitamin szükségletét (pl. a folsav- vagy B-12-vitamin-szükségletet), máris kialakulhat a vérszegénység állapota magas intenzitású vagy hosszú időtartamú edzésprogram mellett. A sportoló szervezete „pengeélen" táncol, tehát elég egy kisebb kedvezőtlen változás ahhoz, hogy maradandó teljesítményromlás következzen be a későbbiekben.

 

forrás: www.sportorvos.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!