Mennyi vitamint, étrendkiegészítőt szedjek?

Szerző: Szimpatika
Sajnos az a helyzet, hogy kevés tudományos értékű bizonyíték áll rendelkezésünkre arra vonatkozóan, hogy a pótlólagosan bevitt étrendkiegészítők milyen szerepet töltenek be a betegségek megelőzésében, az egészség megtartásában, így még ma is úgy tűnik, hogy a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozásnak, az egészséges életmódnak napjainkban nincs alternatívája.

Az étrend-kiegészítő ma egy olyan lehetőség, melyet csak megbízható információk birtokában érdemes alkalmazni, a fogyasztó egészségi állapotának, szükségleteinek ismeretében, az esetleges kockázatokat mérlegelve a legmegfelelőbbet választva. A vitaminok, ásványi anyagok biztonságos legfelső szintjét tudományos kockázatbecsléssel kell megállapítani, amely egyúttal figyelembe veszi az egyes fogyasztói csoportok egyéni érzékenységét is.

Lássunk néhány példát arra, hogy kinek milyen vitaminból, ásványianyagból van többre szüksége.

Sportolóknak: B-vitaminokra.

Fogyókúrázóknak: B2-, B6- és C-vitamin  fokozott bevitelére.

Menstruációs ciklusban növelni kell a szénhidráttartalmú élelmiszerek fogyasztását. (Ezért növekszik az étvágy menses előtt.)

A fogamzásgátló tablettát szedőknek B6-, C- és E-vitamin-tartalmú élelmiszereket (zöldségeket, olajos magvakat) kell nagyobb mennyiségben fogyasztaniuk.

Állapotos asszonyoknak: B6-vitaminból 1,8 helyett 2,6 mg-ot, folsavból 300 helyett 600 g-ot, vasból 15 helyett 20 mg-ot kell fogyasztaniuk.

Dohányosoknak legalább 40 mg-mal több C-vitamint (egy narancs) kell naponta magukhoz venniük.

Az állandó stresszt magnézium és C-vitamin, tehát a sok gyümölcs és az ásványvíz segít legyőzni. (Valamint a magos kenyér és a burgonya B-vitamin-tartalma.)

Idősebb korban csökken a szervezet energiaigénye, azonban növekszik a C- és E-vitamin-, valamint a béta-karotin-szükséglet, ezért a változó korban lévő nőknek ajánlatos a korábbinál több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztaniuk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!