Óvatosan a gyógynövényekkel!

Szerző: Szimpatika
Egyre népszerűbb a természetgyógyászat. Mind többen válogatnak testi, lelki bajaik kezelésére a különböző gyógyfüvekből. Teacserje- és borsmentaolaj, macskagyökér és ginzeng: csaknem mindenre van gyógyír, a természet patikája kimeríthetetlen. A gyógyfüvek gyengéden és sokszor hatékonyabban enyhítik a fájdalmat, mint a tabletták. Jótékony hatásuk vitathatatlan. A kockázatokról és mellékhatásokról azonban csak ritkán esik szó.

Pedig az ellenőrizetlenül forgalomba hozott és gondolkodás nélkül alkalmazott „varázsfüvek" árthatnak is egészségünknek, mi több, más készítményekkel kölcsönhatásba lépve akár közvetlen életveszélyt is jelenthetnek. Minél többen keresnek enyhülést a növények, a természetes gyógymódok segítségével, annál több e témával foglalkozó könyvet dobnak piacra. Akad köztük olyan kiadvány is, amelynek hitelessége megkérdőjelezhető. Az öngyógyítás – sem gyógynövényekkel, sem szintetikus gyógyszerekkel – nem kockázatmentes.


A növények nem csodaszerek, bár hatásuk néha szinte hihetetlen. Ahhoz, hogy a gyógynövényt biztonságosan alkalmazhassuk, fontos a pontos diagnózis. A megfelelő gyógynövények kiválasztásához növény- és gyógyszertani szaktudás szükséges. Az adagolás, valamint a receptúra betartása igen fontos, hiszen ettől függ az eredmény, a növény jótékony avagy ártó hatása. Óvatosságra int, hogy némelyik gyógynövény nagyon hasonlít más, veszélyes növényre (például a petrezselyem levele könnyen összetéveszthető a mérgező bürökkel). Vigyázzunk tehát, nem kell mindent válogatás nélkül kipróbálnunk! A gyógynövényeket megfontoltan kell kezelni. Legjobb, ha minden esetben orvos vagy természetgyógyász segítségét kérjük. A körültekintő diagnózis után biztonsággal összeállítható a megfelelő, személyre szabott gyógymód.

Íme néhány példa:

ALOE VERA

Külsőleg: sebek, napégés,  korpásodás,  pikkelysömör,

Belsőleg: cukorbetegség ellen bizonyítottan hatásos azonban a Hydrocortison kenőcs hatását fokozza. A cukorbetegségre való gyógyszerek egyidejű alkalmazásával a vércukorszint lezuhanhat.

MACSKAGYÖKÉR

Hosszabb alkalmazás esetén álmatlanság pánikbetegség és egyéb idegrendszeri nyugtalanság esetéra ajánlják. Azonban más, gyógynövény alapú készítményekkel való társítása a lehetséges májkárosodás végett kerülendő. Erősíti az altató- és nyugtatószerek hatását, ezekkel együtt ne alkalmazzuk.

KASVIRÁG

Megfázások, influenzás eredetű fertőzések esetén erősíti az immunrendszert.

Kockázata elméletileg csak az autoimmunrendszeri megbetegedéseknél (multiplex szklerózis, reuma), ill. tuberkulózisnál és HIV-fertőzésnél, van, mert csökkenti a gyógyszerek felszívódási képességét a májban, de az erre irányuló vizsgálatok még hiányosak.

EUKALIPTUSZ

Megfázásos betegségek esetére. A kutatók az illóolaj használatát kisbabáknál és hat éven aluli gyerekeknél kifejezetten ellenzik. A gyógyszerek hatását gyengíti, ill. lerövidíti a hatóidejüket(a máj enzimrendszerére való befolyása által.

PÁFRÁNYFENYŐ

Agyi teljesítményzavarok, elsősorban a rövid távú memória, öregkori feledékenység ellen jó. Tartós használata esetén esetleges spontán vérzés alakulhat ki, ezért véralvadásgátló szerekkel együtt ne alkalmazzuk  Antidepresszánsokkal való kombinációja szexuális zavarokat okozhat.

GINZENG

Erősíti az immunrendszert. A kínai hagyomány szerint terhes és szoptatós kismamáknak nem ajánlott. Antidepresszánsokkal való együttes szedés esetén legyünk körültekintőek.  Erősíti az influenza oltóanyagok hatásfokát.

ZÖLD TEA

Túlsúly, csontritkulás, érelmeszesedés ellen ajánlott. Mivel a zöld tea koffeint tartalmaz, csecsemőknek és kisgyermekeknek nem adható. A koffein kombinálása antidepresszánsokkal komplikációkhoz vezethet. Nagy mennyiségben csökkentheti a vérhígító szerek hatását.

ORBÁNCFŰ

Enyhe és közepes depresszió, idegfájdalmak, gyomorpanaszok, allergia, fáradtság, nyugtalanság esetére. Hatására fokozottabb napérzékenység lehetséges. A gyógyszerek jelentős részének megváltoztatja a hatásfokát, ezért az orvossal való konzultáció elengedhetetlen.

VADGESZTENYE

A láb visszérproblémáira, sportsérülések okozta duzzanatok kezelésére ajánlják. Vesebajok esetén óvatosság ajánlott. Vérhígító szerekkel való kombinálása orvosi konzultációt igényel.

SZÓJA

Magas koleszterinszint, változókor panaszai,, csontritkulás ellen ajánlják. Csökkentheti a cink, a vas és a kalcium felszívódását a szervezetben.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!