A legegyszerűbb eszköz a fertőzések elkerülésére

Szerző: Szimpatika
A közhiedelemmel ellentétben a baktérium- és vírusfertőzések nem csak a hideg téli időszakban veszélyeztetik egészségünket. Egyes fertőzések egész évben egyforma gyakorisággal fordulnak elő, sőt, bizonyos kórokozók által okozott megbetegedések megszaporodnak az év ezen időszakában. Néhány óvintézkedés betartásával azonban biztosíthatjuk magunk és gyermekeink biztonságos és felhőtlen nyári szórakozását.

A nyári időszakban is több száz kórokozó okozhat megbetegedést a családban, és mivel a nyári meleg kedvez ezek elszaporodásának, kiemelten fontos, hogy még jobban odafigyeljünk nemcsak a saját, hanem gyermekünk higiéniájára is.  Nyáron a leggyakrabban a szalmonella, valamint az coli baktérium okoz megbetegedéseket, így különösen nagy figyelmet kell fordítanunk kezünk és az elfogyasztott ételek tisztaságára, valamint azok szavatosságára.

Közhelynek tűnik, de a gyakori kézmosás még a mai napig is a legegyszerűbb eszköz a fertőzések terjedésének megakadályozására. A kézmosás nem vesz igénybe sok időt és energiát, mégis nagy segítségünkre lehet az akár hetekig is elhúzódó, sok kellemetlenséggel járó fertőző betegségek megelőzésében. Az Amerikai Egyesült Államok Egészségügyi Hivatala szerint korunk vírusainak és baktériumainak 80%-a szennyezett kézfelületen terjed tovább, ezért alapvető fontosságú az alapos melegvizes kézfertőtlenítés.  A megfelelő antibakteriális készítménnyel történő kézmosás segíthet tehát a leggyakoribb betegségek megelőzésében.

Mit tehetünk?

A nyári baktériumok és vírusok által okozott fertőzések megelőzésére a legjobb védekezés az alapvető higiéniai szabályok betartása. A konyhai tevékenységek során rendszeres kézmosással nemcsak a vírusos és bakteriális megbetegedések csökkenthetőek, hanem az ételmérgezések kockázata is. Fokozottan ügyeljünk a tisztaságra az ételek elkészítésénél, tartsuk tisztán a munkafelületeket, mossuk meg alaposan a zöldségeket, gyümölcsöket, és ne fogyasszunk nyers húst vagy pasztörizálatlan tejet. Grillezésnél tisztítsuk meg alaposan a grillrácsot és kerüljük húsok angolos, félangolos elkészítési módját.

Mivel a legtöbb fertőzés a szájon keresztül jut a szervezetünkbe, a közös tányérok, poharak használatának mellőzése jelentősen csökkentheti a fertőzés továbbterjedésének kockázatát. Különösen nagy gondot érdemes erre fordítani a nyári táborozások alkalmával, ahol a higiénés feltételek nem biztos, hogy megfelelnek az otthon megszokottnak.

Utazás előtt tájékozódjunk az adott országban tapasztalható higiéniai feltételek felől, de bárhová is utazunk egyébként is érdemes beszerezni antibakteriális hatású kézmosószereket, melyeket bármilyen váratlan helyzetben használni tudunk. Az északi és déli féltekén eltérően alakulhatnak ki a különböző megbetegedések, szezontól függően. Például ha a téli időszakban, az influenzaszezon csúcsán Magyarországról a déli féltekére utazunk, könnyen lehet, hogy mi tesszük ki fertőzésveszélynek a környezetünkben lévő turistákat, bár ugyanez természetesen fordítva is előfordulhat.

Az utazások mellett a nyári időszak veszélyforrásai között mindenképpen meg kell említeni az állóvizeket és a ritkán tisztított medencéket. Ezek ugyancsak kiemelkedő kockázatot jelenthetnek a fülledt melegben még gyorsabban szaporodó vírusok és baktériumok miatt.

Kézmosási tippek

Mindig mosson kezet

  • · ételek elkészítése előtt; amennyiben a szabadban sütögetünk, használjunk antibakteriális kézfertőtlenítő gélt
  • · nyers ételek előkészítése, különösen húsok után
  • · evés előtt – még fagyizás vagy gyümölcsfogyasztás előtt is
  • · háztartási hulladék, kerti hulladékok, vagy ezekkel szennyezett tárgyakkal való érintkezés után
  • · gyógyszerekkel való érintkezés után
  • · fertőző betegekkel való érintkezés után
  • · kontaktlencse behelyezése és kivétele előtt
  • · WC-használat és pelenkázás után
  • · állatokkal vagy pórázzal, szájkosárral való érintkezés után
  • · orrfújás, köhögés, tüsszentés után
  • · sebek, egyéb sérülések ellátása előtt és után

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!