A tojás csaknem annyira káros, mint a dohányzás?

Szerző: Szimpatika
A tojás sárgája a táplálkozásban csaknem annyira káros az érrendszerre, mint a dohányzás – állítják kanadai kutatók.

A Nyugat-Ontariói Egyetem 1200 alanyon végzett ultrahangos szívvizsgálatokat – férfiakon és nőkön vegyesen –, átlagéletkoruk 61,5 év volt. Az alanyokkal kérdőívet töltettek ki életmódjukról, étkezési szokásaikról, ételeikről.


A kutatók arra jutottak, hogy az erek meszesedése, az érfalak rugalmatlanná válása 40 év felett lineárisan nő, de rendszeres dohányzás és a – koleszterinben igen gazdag – tojássárgája fogyasztása mellett a növekedés exponenciális, azaz jóval erőteljesebb. 
A felmérés szerint a heti három tojásnál többet evőknél lényegesen előrehaladottabb volt az érfalak károsodása, mint azoknál, akik hetente legfeljebb két tojást ettek.
David Spence – a felmérés vezetője – elmondta, hogy a tojássárgája nemtől, vérnyomástól, dohányzástól, cukorbetegségtől, testtömegindextől függetlenül rontja mindenki ereinek állapotát – adta hírül a The Sun című brit lap.
A tojás veszélyéről már 60 éve folyik a vita. Az 1950-es esztendőkben kezdődött "elmarasztalása" magas koleszterintartalma miatt. A hetvenes évek legelején kicsit rehabilitálódott, akkor az volt az uralkodó álláspont, hogy napi két tojás, azaz heti 14 még nem árt igazán, ám hamarosan – 1973-ban – heti háromra szigorodott a fogyasztási határmaximum. A kilencvenes évek aztán tojásbarátiak voltak, egészséges tápláléknak nyilvánult a "tyúkgyümölcs". A kanadai tanulmány nyomán most ismét sötét árny vetül a tojásevésre – jegyezte meg a 9newscom című amerikai hírportál.

 

forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!