Mit együnk kánikulában otthon, irodában, strandon, vendégségben?

Szerző: Szimpatika
Strandra, piknikre, szabadtéri programokra vigyünk egészséges rágcsálnivalókat! A strandon található büfék, hot dog standok nem mindig nyújtanak megfelelő választási lehetőséget, így érdemes már otthon felkészülnünk az útra. Vigyünk magunkkal megmosott és felszeletelt idénygyümölcsöket és zöldségeket (dinnyét, őszi- és sárgabarackot, bogyós gyümölcsöket, sárgarépát), sótlan olajos magvakat (mandulát, diót, mogyorót), teljes kiőrlésű vagy korpás kekszeket, amelyeket bármikor elropogtathatunk törölközőnkön ülve.

Gondoskodjunk az otthon maradt gyermekről! A gyerekek hajlamosak arra, hogy elfelejtenek enni, de főként inni, ha belemerülnek az otthoni játékba. Készítsünk nekik otthonra ízletes italokat, mint gyümölcsös limonádét, vízzel vagy tejjel készült „smoothie”-t (gyümölcsturmixot), vagy lehűtött teákat (mint menta-, citromfű-, gyümölcsteát). Rágcsálnivalónak adjunk teljes kiőrlésű vagy korpás kekszet, ezekből bármikor elmajszolhatnak egyet a gyerekek játék közben.

A légkondicionált irodában is „nyáriasítsuk” étrendünket! Vegyünk magunkhoz könnyen emészthető, ám tápláló étkeket. A teljes kiőrlésű gabonák energiát szolgáltatnak a fizikai- és szellemi teljesítményhez, ezeket párosítsuk zsírszegény, sovány húsokkal és halakkal! A zöldségek önálló ételként, köretként és salátaként is kötelező elemei nyári étrendünknek, míg desszertnek válasszunk gyümölcsös édességeket és gyümölcssalátákat.

 

Legyünk tudatosak a kerti parti, illetve az éttermi étkezés alkalmával is! Törekedjünk a kisebb (előétel nagyságú) adagokra, kerüljük a nehezen emészthető (például bő olajban sült), illetve nagy energiatartalmú ételeket.  Minden esetben kérjünk salátát is és adagoljuk magunknak az öntetet, ha lehet. A hőségben kerüljük a tömény alkoholos italok fogyasztását.

 

Akár strandon, irodában, otthon vagy kint tartózkodunk, mindig legyen nálunk vizes palack! A nagy kánikulában – attól függően, hogy egy hűvös irodában vagy a szabadban töltjük-e a napot – legalább 4-5 pohárral több folyadékra van szükségünk a megszokott mennyiségnél, hogy pótoljuk a folyadékveszteséget. Egész napos, megerőltető, kint végzett munka esetén ennél jóval több plusz folyadékmennyiséggel kell számolnunk.

 

Kerüljük el a gyomorrontást a nyári melegben! A magas hőmérséklet különösen kedvez a gyomorrontást okozó kórokozóknak, így kiemelt figyelmet kell szentelnünk a megfelelő higiéniának. Mindig hűtőtáskában szállítsuk a romlandó ételeket, ezt használat előtt alaposan mossuk ki. A mélyhűtött ételeket a hűtőben engedjük fel, majd mikrohullámú vagy hagyományos sütőben forrósítsuk át. Ha kint készítünk ételt, különítsük el a nyers és kész ételhez felhasznált eszközöket, edényeket.

 

Forrás: A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!