A testsúly és a pajzsmirigy

Szerző: Szimpatika
Pajzs, pillangó, U betű – lehet választani, mert többféle fantázianévvel is szerepel az a létfontosságú mirigy, amely nyakunk elülső részén, a légcső két oldalán helyezkedik el. "Pajzsmirigy néven vált ismertté, egyrészt, mert a pajzsporc előtt található, másrészt, mert alakja szerint leginkább pajzshoz hasonlít" – mondja beszélgetőpartnerem, Varga Fatima endokrinológus szakorvos.

A pajzsmirigy iránti érdeklődés mintha megnőtt volna az utóbbi időben, nem utolsósorban azért, mert neves művésznők, ismert személyiségek hirtelen kialakuló súlyfeleslegükért éppen a pajzsmirigy nem megfelelő működését teszik felelőssé.


– A legtöbb esetben tévesen, ugyanis a pajzsmirigyproblémák autoimmun betegségre vezethetők vissza – szögezi le a szakorvos. – Okozhatnak ugyan váratlan hízást, de korántsem olyan látványos mértékben, ahogyan az egyeseknél előfordul. A 4-5 kilós súlytöbblet a pajzsmirigy alulműködése következtében jön létre, és a sejtekben összegyűlő víz okozza. Egyébként a pajzsmirigynek fontos hormontermelő szerepe van, a tiroxin és trijodtiroxin nevű hormonokat termeli, működését közvetlenül az agyalapi mirigy szabályozza a TSH hormon segítségével. Ha a mirigy nem termel elég hormont, a TSH-szint megnő, és ez fokozott munkára készteti a pajzsmirigyet. Ellenkező esetben pedig a TSH-szint csökken. A pajzsmirigy hormonjai a szervezet anyagcsere-folyamatának, az energiaforgalomnak és hőszabályozásnak a legfőbb tényezői. Általában két ismert pajzsmirigyzavarról beszélünk, a túlműködésről és az alulműködésről. A túlműködés jelei lehetnek: magas vérnyomás, hasmenés, fokozott izzadás, erős szívdobogás, ingerlékenység, a szemgolyók kóros kidülledése. Csökkent hormontermelésre utaló jelek újszülött-, illetve csecsemőkorban utalnak komoly fejlődési rendellenességekre, a testi és szellemi fejlődés elmaradására. Felnőttkorban a betegség főként autoimmun eredetű, jelei közt az ödéma, aluszékonyság, feledékenység, étvágytalanság a leggyakoribb. De olyan összetett kórképek is előfordulhatnak, mint a szívritmuszavar, a meddőség, a depresszió. A serdülőkor, a terhesség ideje, valamint a változókor hordozza magában a legtöbb rizikófaktort a pajzsmirigybetegség kialakulására.

Nincs sok lehetőség a megelőzésre

Szakorvosok szerint egyszerű önvizsgálattal, "kitapintással" is megállapítható, ha göbök alakultak ki a pajzsmirigyen, vagy ha az aránytalanul megnagyobbodott. De a mai modern technika, az ultrahangos, izotópos és a laboratóriumi vizsgálat minden esetben eloszlatja a kétségeket, és pontos diagnózist ad.
Az Egyesült Államokban népbetegségként kezelik a pajzsmirigy-rendellenességeket: idén januárban kampányt kezdeményeztek a rendszeres önvizsgálat érdekében, mivel 60 millióra teszik a betegek számát. Magyarországon szerencsére nem ilyen súlyos a helyzet, 10-15 százalékra tehető a pajzsmirigybetegek száma, közöttük többségben, 70-80 százalékban vannak a nők.
Varga Fatima elmondása szerint a rosszindulatú daganatok között 1-2 százalékban fordul elő pajzsmirigydaganat, ez is jól diagnosztizálható, adott esetben csonkolásos módszerrel, műtéttel a daganat eltávolítható. Ha a pajzsmirigyet is eltávolítják, azonnal pótolni kell működését megfelelő hormongyógyszerekkel. A pajzsmirigy kezelése minden esetben a kiváltó ok függvénye.
A pajzsmirigybetegségek megelőzésére nincs sok lehetőség. A helyes táplálkozás, az immunrendszer erősítése, a stresszmentes életmód természetesen ezekben az esetekben is kívánatos, de az ilyen jellegű autoimmun betegségek szinte kivédhetetlenek.
Viszont a pajzsmirigy nem megfelelő működése helyreállítható, fokozott működés esetén gyógyszeres kezeléssel, csökkent hormontermelésnél pedig gyógyszer, megfelelő mennyiségű jód adásával. A jód bevitelnél különösen óvatosnak kell lenni, néha ugyanis a kevesebb több. Egy felnőtt napi jódszükséglete 150 mikrogramm naponta. Magyarország a közepesen jódszegény országok közé tartozik, ami azt jelenti, hogy az élelem által szervezetünkbe juttatott só mennyisége nem mindig elegendő, ezt jódozott sóval és egyéb készítményekkel, ellenőrzött módon pótolni lehet.
Az endokrinológia – a belgyógyászat e speciális ága – egyre inkább fejlődik, és egyre több olyan beteg keresi fel a szakrendeléseket, aki szűrésre jelentkezik. Ez egyébként a megelőzés leghatékonyabb módja, és biztosíték egyben, hogy ez a fontos szervünk, amely jód és fehérje felhasználásával hormont termel, betölthesse a szervezet valamennyi sejtjére hatással bíró, szabályozó, élettani szerepét.

 

forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!