Petíció

2012. 08. 13.
Szerző: Szimpatika
A Vírusos májbetegek többsége Magyarországon orvosi beavatkozások során fertőződött meg Hepatitis A vírussal. Most felhívással fordulnak Balogh Zoltán miniszterhez és Dr. Szócska Miklós államtitkárhoz. Petíciójuk itt olvasható.

Két betegszervezet: a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete és az Összefogás a Vírusos Májbetegekért Egyesület nevében arra kérjük a miniszter urat és az államtitkár urat, hogy hallgassa meg problémáinkat, teremtsen módot gondjaink megoldására, és legyen segítségünkre egészségünk helyreállításában.

Magyarországon kb. 100 ezer vírushepatitisszel fertőzött ember él, többségük nem is tud betegségéről. Jelenleg a kimutatására szolgáló szűrővizsgálatok elérése esetleges, a kezeléshez szükséges vírus-diagnosztika a finanszírozási problémák miatt sokszor késlekedik. Az Európai Unióban és hazánkban is már egy éve engedélyezett új, költséghatékony gyógyszerek, melyektől sok esetben a teljes gyógyulás remélhető, finanszírozás hiányában hazánkban még nem kerültek bevezetésre. Jelenleg kb. 3-5 ezer olyan beteg vár az új gyógyszer bevezetésére, aki a jelenleg elérhető antivirális terápia ellenére sem gyógyult meg.

 

Miközben a hazai betegek többsége orvosi beavatkozások során fertőződött meg, mi nem akarunk

- másokat megfertőzni,

- májzsugorban, májelégtelenségben szenvedni,

- májrákot kapni!

 

Kérjük az egészségügy illetékes vezetőjétől, hogy az idült vírusos májbetegségek elleni küzdelem – más európai országokhoz hasonlóan –, nálunk is kapjon kiemelt figyelmet és támogatást.

 

Javasoljuk, hogy – népegészségügyi programként kezelve – törvényi szinten váljon

biztosítottá

- az orvosilag indokolt körbe tartozóknál a szűrővizsgálatok széleskörű elérhetősége,

- a kezeléshez szükséges diagnosztikai vizsgálatok időbeni és precíz elvégzése,

- a bizonyítottan hatékony gyógyszerekhez való hozzáférés!

 

Kérjük az Alaptörvény XX. cikkelyének értelmében az egészséghez való jogunk biztosítását, mely eléréséhez csak az új gyógyszerekkel lenne esélyünk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!