A legveszélyesebb autószínek

2012. 07. 28.
Szerző: Szimpatika
Autó vásárlásakor elsősorban az ár, a megbízhatóság és a kényelem az a három szempont, ami alapján meghozzuk a döntésünket. Sokan azonban nem is tudják, hogy a színválasztásra is érdemes nagy hangsúlyt fektetni, de természetesen nem az aktuális divat miatt. Egy nemzetközi felmérés és a Generali Biztosító statisztikái szerint ugyanis az autónk színe segíthet elkerülni a baleseteket is.

Egy adott gépjármű esetében a közúti balesetek valószínűsége a Generali szakértőinek tapasztalata alapján számos, egymástól független tényezőtől függ. A gépjármű műszaki állapota, az időjárási helyzet, a gépjárművezető képességei és gyakorlottsága mind fontos faktorok lehetnek. Ugyanakkor kevesen gondolnák, hogy a látási viszonyok függvényében komoly jelentősége lehet az adott gépjármű színének is.


Egy, a közelmúltban publikált nemzetközi tanulmányban Monash University Accident Research Centre tanulmánya 17 év baleseteinek elemzése alapján összeállítottak egy listát arról, hogy milyen színű autókat érte a legkevesebb, illetve legtöbb baleset az utakon. A felmérés szerint az egyik legbiztonságosabb szín a fehér, ugyanis az különbözik legjobban környezetétől. Ezáltal jobb az észlelhetősége, és így kevesebb balesetet is szenvednek a fehér autóban utazók. Azonban azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy melyik napszakban vezetünk a legtöbbet, ugyanis – a felmérés szerint – ez is befolyásolja a biztonságos közlekedést.

A felmérés szerint nappali környezetben a legbiztonságosabb szín a narancssárga, míg a legveszélyesebb a pink. Előbbinek 11%-kal kevesebb, míg utóbbinak 19%-kal magasabb az esélye arra, hogy balesetet szenvedjen, mint a fehér járműveknek. Ezzel ellentétben éjszaka a narancssárga autókat kerüli el leginkább a baj, 23%-kal kisebb eséllyel éri őket kár, míg a legnagyobb veszélynek a piros és az aranyszínű járművek vannak kitéve, mindkét esetben 10-10%-kal valószínűbb, hogy balest éri őket, mint a fehér autókban ülőket.

A hazai adatokat elemezve, a Generali kimutatása alapján a következőket láthatjuk: Magyarországon az ezredforduló környékén a legnépszerűbb szín magasan az ezüstmetál volt. Ez a tendencia még ma is tükröződik a Generalinál biztosított gépjárműállományban.  A biztosítótársaság adatai szerint az ügyfeleik körében a leggyakoribb szín a szürke, illetve a metálszürke. Ezt követi a fekete, a kék, a piros illetve a fehér árnyalat. Érdekesség, hogy míg a szürke szín kimagaslóan a legnépszerűbb a biztosító adatai szerint, a nappali közlekedésben ugyanakkor az egyik legveszélyesebb is egyúttal.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!