Aki izmosabb többet éget

Szerző: Szimpatika
Sokan, akik csak nehezen tudnak lefogyni, viszont annál gyorsabban sikerül pluszkilókat magukra szedni, úgy érzik, mindenért a lassú anyagcsere felelős. Tény, hogy vannak olyan emberek, akik minden nap megehetnek egy nagy tábla csokit, mégsem híznak.

Az igazság az, hogy az anyagcserének a testsúly szabályozásában nincs akkora szerepe, mint a legtöbben gondolják. Van némi különbség az egyes emberek anyagcseréjének gyorsasága között, azaz abban, hogy a szervezet mennyi kalóriát éget el naponta. De ez a különbség egyáltalán nem döntő jelentőségű!

A hízás valódi oka az, ha több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit felhasználunk.
Szervezetünknek szüksége van bizonyos energiamennyiségre a sejtek megújítása, a hormontermelés, az emésztés, az agyi tevékenység és a szívműködés fenntartására. Mindez felemészti a teljes napi kalóriaszükséglet mintegy 70 százalékát. A fennmaradó harmincat pedig napi fizikai tevékenységünk során égetjük el.
Ha a napi anyagcsere-szükségletünk 1200 kilokalória, és napi tevékenységünk során további 600 kilokalóriát, az edzésen pedig 500 kilokalóriát égetünk el, akkor naponta 2300 kalóriát használunk el. Ha ennél több kalóriát fogyasztunk, hízni fogunk, ha kevesebbet, akkor fogyni.

Anyagcsere tekintetében a hasonló méretű emberek között különbség maximum 5-10% lehet, ami napi 100 extra kilokalóriát jelenthet. Jelentősek a különbségek lehetnek azonban az izom mennyiség tekintetében. Egy izmos ember többet ehet, anélkül hogy hízna. Ezért a zsírégetés meggyorsításának legjobb eszköze a test izomtömegének növelése. Több izom több kalóriát éget. Fél kilós izomtömeg-növekedéssel a szervezet naponta 20-30 kilokalóriával többet éget el.  Így tehát egy év alatt öt kilót veszíthetünk tartósan, ha izmosabbak leszünk, anélkül hogy egyetlen kalóriával csökkentenénk az étrendünket.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!