10 pontban a nyaralásról – allergiásoknak

Szerző: Szimpatika
Az allergiás betegek számára a nyaralásra, utazásra való felkészülés fontos része a nyaralóhely és az időpont kiválasztása, a gyógyszerek előkészítése. Dr. Pintér Judit, a Budai Allergiaközpont allergológusának segítségével összegyűjtöttük, mi az, amire érdemes figyelni, hogy a pihenés valóban felhőtlen legyen.

Indulás előtt

1. A nyaralás időpontjának és helyszínének megválasztásakor vegyük figyelembe a számunkra komoly gondokat okozó növények virágzását. Ne menjünk olyan helyre és időpontban nyaralni, ahol és amikor a légkör telített az allergén pollenekkel.

2. Utazás előtt javasolt felkeresni kezelőorvosunkat, hogy beszerezhessük a szükséges gyógyszereket. A felírt készítményekből inkább többet vigyünk magunkkal, és tartsuk őket eredeti csomagolásukban.

3. A szálláshely kiválasztásánál nem árt, ha figyelembe vesszük a következőket:

  • A tengerparti nyaralás előnyös az asztmától, krónikus köhögéstől szenvedők számára, de az allergiás, ekcémás betegek tüneteit is kedvezően befolyásolja a sós levegő.
  • A hegyvidék tiszta levegőjével nagymértékben hozzájárul az allergiás, asztmás betegek állapotának javulásához. A magasság miatt egyaránt csökken a légszennyezettség és az allergének mennyisége is.
  • Szőnyegpadlós szobában nagyobb mennyiségben található háziporatka, így a poratka-allergiások állapota rosszabbodhat.
  • Amennyiben a háziállatok szőrére fokozódnak tüneteink, úgy érdemes arról is tájékozódnunk, hogy az adott szálláshelyre háziállat bevihető-e. Allergének előfordulására így, még a leggondosabb takarítás mellett is számítanunk kell.
  • Penészgomba-allergia esetén kerüljük a medencéhez közeli, nedvesebb szobákat.
  • Ételallergiás beteg számára ajánlott előzetes információkat gyűjteni a helyi konyha jellegzetességeiről és még elfogyasztásuk előtt megbizonyosodni arról, hogy az egyes fogások nem tartalmaznak allergéneket.

 

Útközben

4. Mielőtt hosszú útra indulunk, lehúzott ablaknál, beszállás előtt 10 perccel kapcsoljuk be az autóban a klímát, vagy fűtést. Ez idő alatt biztosan távozik a rendszerből minden olyan anyag –penészgomba, por-, ami allergiás reakciót idézhet elő.

5. Különösen pollenallergia esetén érdemes aztán később, utazás alatt az ablakokat felhúznunk, s bekapcsolt klíma mellett utaznunk, ilyen módon szűrve ki az allergéneket. Nem csak a gyorsabb haladás reményében érdemes utazáshoz a kora reggeli vagy késő esti órákat választanunk, de ezekben az időszakokban a légszennyezettség mértéke is alacsonyabb.

6. A repülőgép száraz levegője ellen védekezzünk sós orrspray óránként egyszeri használatával, így biztosítva az orrnyálkahártya nedvességét.

 

Nyaralás alatt

7. Táplálékallergia esetén, az étkezések során fokozottan ügyeljünk az összetevőkre. Sem a repülőn, sem pedig az étteremben elkészített ételek összetevőiben nem lehetünk biztosak, ezért amennyiben a helyzet nem egyértelmű, inkább ne fogyasszuk el az ételt. Ha a baj mégis megtörténne, legyen nálunk a súlyos allergiás reakciók kezelésére szolgáló Anapen injekció, amennyiben korábban súlyos allergiás roham már előfordult.

8. Allergiás, érzékeny bőrűek esetében nem árt az óvatosság a naptejek alkalmazását illetően. A kozmetikai készítményben az illatanyagok és konzerválószerek is allergiát válthatnak ki, mely reakciót a napsugárzás tovább erősíthet. Ne feledjük el, amennyiben új terméket használunk, legyünk elővigyázatosak, s mindig egy kis bőrfelületen teszteljük, mielőtt egész testünkön alkalmaznánk!

9. A lakosság közel 2%-a érintett rovarcsípés-, leggyakrabban méh- és darázsméreg-allergiától. Az enyhébb tünetek lehetnek az egész testre kiterjedő viszketés, csalánkiütés és vizenyő, súlyosabb esetben életveszélyes állapot, anafilaxia is kialakulhat. Ilyenkor minden esetben azonnali orvosi ellátás szükséges. Diagnosztizált betegek, ismert allergia esetén ne mulasszuk el a csomagba készíteni az elsősegélyhez nélkülözhetetlen Anapent.

10. Kellemetlen „mellékhatás”, ha a napsütötte bőrszín mellett szokatlan bőrpanaszok jelentkeznek. A napallergia akut tünetei közé tartozik a napégéshez hasonló bőrelváltozás, égő érzés a szemben, bőrpír, hólyagok, csomók, csalánkiütés, ekcémaszerű bőrelváltozás viszketéssel, duzzanattal, nedvedzéssel és hámlással. A napallergiások nyári vakációját megkeserítheti, ha megfeledkeznek róla, hogy a tünetektől a vízparti árnyék sem nyújt teljes védelmet, hiszen annyi sugárzás ott is éri a bőrt, amely elegendő az allergiás bőrreakciók kiváltásához.

 

+1 érv a nyaralás mellett

Az allergia az esetek többségében jól kezelhető gyógyszeres terápia segítségével, azonban előfordul, hogy a beteg panaszai a kezelés ellenére sem szűnnek. Ilyen esetekben felvetődhet, hogy az állapotromlás hátterében lelki problémák, munkahelyi, magánéleti konfliktusok állnak. A stressz és az erős érzelmek ronthatják, míg a relaxáció javíthatja az asztmások, illetve az egész évben fennálló tünetekkel küszködő allergiások állapotát.

 

www.allergiakozpont.hu

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!