Hogyan kerülhetjük el a különböző baktérium-, illetve vírusfertőzéseket nyilvános helyeken?

Szerző: Szimpatika
Hétköznapi életünk során számtalan baktériummal és kórokozóval találkozunk. Ezek sokszor olyan helyeken hemzsegnek csak igazán, amelyekre nem is gondolnánk. Összegyűjtöttünk néhány helyet és szituációt, ahol a legvalószínűbb, hogy láthatatlan kis ellenségeinkkel találkozhatunk, valamint azt is, mit tehetünk ellenük ilyenkor.

Tömegközlekedés

A nyilvános helyeket tekintve talán a tömegközlekedés jut eszünkbe először, ha baktériumokról van szó. A buszokon, villamosokon, metrón naponta emberek ezrei utaznak, akik mind ugyanazokat a kapaszkodókat használják, így a baktériumok és a kórokozók gond nélkül cserélhetnek gazdát.

Higiénia tipp:

  • Tömegközlekedési eszközökön kerülje az étkezést; az ételen keresztül könnyen szervezetünkbe jutnak a kórokozók.
  • Leszállás után használjon fertőtlenítő gélt vagy kendőt, vagy amint megérkezett, mosson alaposan kezet, lehetőleg antibakteriális szappannal.

Uszodák, strandok

Az uszodák nedves felületei és sokszor meleg levegője igazi paradicsom a baktériumok számára, melyek így sokkal tovább életben is maradnak. Mit tehetünk?

  • Mindig vigyünk magunkkal papucsot, melyet zuhanyzáskor is hagyjunk magunkon.
  • Ha hosszabb ideig tartózkodunk ott, akkor vegyük át fürdés után fürdőruhánkat, mert a baktériumoknak kedvez a vizes ruha.
  • Ha rendszeresen járunk fürdőbe, gyakran cseréljük törülközőnket, mivel azon is számos baktérium telepedhet meg.
  • Vizes környezetben hajlamosak vagyunk megfeledkezni a kézmosásról, de itt is nagyon fontos a kézhigiénia. WC használat után, étkezés előtt mindig mossunk kezet, és amennyiben nincs erre lehetőségünk, használjunk antibakteriális kézmosó gélt.

Bevásárlóközpontok

A bevásárlóközpontokban sok ember tölti szabadidejét a boltokban, vagy az éttermek közös használatú asztalainál. Mire figyeljünk oda itt?

  • Az éttermi részeknél található asztalok látszólag tisztának tűnhetnek, gyakran törlik át őket, de a használt rongyokkal sok baktérium terjed. Így evés előtt javasolt antibakteriális törlőkendővel áttörölni az asztalt, különösképpen, ha gyermekkel vagyunk. Természetesen az alapos kézmosás nyújtja a legnagyobb védelmet a baktériumok ellen.
  • A drogériákban csábítóak a különböző sminktermékek teszterei. Ezeket tanácsos csak a kézfejünkön kipróbálni, különös tekintettel a rúzsra, melyet nem szerencsés közvetlenül a szánkra kenni.
  • Lehet, nem is gondolnánk, de a boltok próbafülkéjében baktériumok sokasága leselkedik ránk, hiszen a ruhákon található hámsejtek és a verejték jó táptalajnak bizonyulnak számukra. Ezért különösképp fehérnemű próbájánál ügyeljünk arra, hogy mindig viseljük saját fehérneműnket, és a lehető legkisebb felületen érintkezzen bőrünk az anyaggal. A megvásárolt ruhaneműt használat előtt mindig mossuk ki.

 

Mozgólépcső

Legyen szó bevásárlóközpontról vagy metróról, minden esetben kerüljük a kapaszkodó érintését, mivel a gumírozott felületen hemzsegnek a kórokozók. A tömegközlekedési eszközök használata után mindig mossunk kezet antibakteriális szappannal, hiszen csak megfelelő személyes higiéniával tudunk védekezni a nyilvános eszközökön található kórokozók ellen.

 

Nyilvános toalett

Az örök mumus. A legtöbben tudják, hogy a WC ülőkéjére nem túl higiénikus ráülni, azonban nem is ez a fő veszélyforrás a nyilvános illemhelyeken. A WC-k, illetve a bejárati ajtók kilincsei, a csaptelep vagy a szappanadagoló szennyezettebbek, hiszen azokat sok ember érinti közvetlenül WC használat után. Ezért használat után

  • nagyon alaposan mossunk kezet szappannal, majd szárítsuk szárazra kezünket,
  • amennyiben nincs szappan, használjunk antibakteriális fertőtlenítő gélt vagy törlőkendőt,
  • kifelé menet könyökkel vagy papírzsebkendővel nyissuk az ajtót.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!