Életveszélyes betegség, melynek évekig nincsenek tünetei

Szerző: Szimpatika
Léteznek olyan betegségek, amelyek kialakulása nem jár különösebb tünetekkel. Az érintett panasz nélkül éli életét, mígnem egy rutinvizsgálat – például gépjárművezetői engedély meghosszabbítása vagy szemészeti kivizsgálás – során kiderül, hogy a vércukorszint igencsak megemelkedett. Legtöbbször az úgynevezett 2-es típusú cukorbetegségről van szó ilyenkor. Fontos, hogy a probléma időben kiderüljön, mert a 2-es típusú cukorbetegek között jóval gyakoribb az infarktus és az ebből következő elhalálozás.

Az emberek nem feltétlenül tudják, hogy kétféle cukorbetegség létezik. Az 1-es típusú tüneteit a beteg közvetlenül is észleli: szomjazás, nagy folyadékvesztés, fogyás, bőrgyógyászati tünetek. Ebben az esetben az inzulint termelő sejtek elpusztulnak, a betegnek azonnali inzulin-kezelésre van szüksége, máskülönben súlyos állapotba kerülhet, akár meg is halhat. Főleg gyerekkorban alakul ki, de bármelyik életkorban előfordulhat.

A 2-es típusú cukorbetegség nagy százalékban középkorú felnőtteknél alakul ki, oka a helytelen életmód: kevés testmozgás, túlzott kalóriabevitel. A felmérések szerint egyre gyakrabban fordul elő fiatalabbaknál is. A tünetmentesség annak köszönhető, hogy az inzulin-termelés megmarad, csupán minőségileg károsodik. Szövődmények jöhetnek az évek során: szemészeti problémák, illetve az erek elmeszesedése.

A szakemberek úgy becsülik, hogy hamarosan 220 millió 2-es típusú cukorbetegség lesz a világon. A szám kizárólag a felderített esetekre vonatkozik.

 

Létezik egy úgynevezett köztes állapot, amikor az anyagcsere már nem működik normálisan, de még nem beszélhetünk kialakult cukorbetegségről. Igazolódott, hogyezek az évek is 2,5-szeresére növelik az éreredetű problémák miatti elhalálozás kockázatát. A köztes állapotot csak úgynevezett terheléses cukorvizsgálattal lehet kideríteni. Baj akkor van, ha a vércukorszint nem tér vissza magától a normális értékre. A 7.0 mmoll/liter feletti már cukorbetegséget jelent.

 

Azonnali életmódváltásra van szükség, ha valakiről kiderül, hogy a 2-es típusú cukorbajban szenved. Számolni kell a bevitt kalóriákat, és kötelező a rendszeres testmozgás. A kockázatok mérséklése érdekében abba kell hagyni a dohányzást. Ha több hónap alatt sem sikerül csökkenteni a vércukorszintet, gyógyszeres kezelés következik. Elsősorban olyan szerekkel, amelyek az inzulin hatékonyságát növelik, és csak másodsorban olyanokkal, amelyek fokozzák is az inzulintermelést.

 

Mivel az érfalak károsodnak elsősorban, a betegek körében négyszeresére emelkedik az úgynevezett vaszkuláris betegségek (szívinfarktus, agyi értrombózis, ritkábban vese- és látáskárosodás) és halálozások gyakorisága. Ám ha a vércukorszintet sikerül a normálishoz közeli értéken tartani, kevésbé kell félni szövődmények kialakulásától. Kutatások szerint a hajlam valószínűleg örökölhető. Amennyiben tehát a gyerek elhízott és van a családban cukorbeteg, érdemes megnézetni.  Az ösztrogéntermelés folytán nagyobb a nők védettsége az infarktust illetően. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő asszonyok ez irányú védettsége azonban megszűnik.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!