A botox bőrbetegségek kezelésére is alkalmas

2012. 07. 12.
Szerző: Szimpatika
Dr. Altmayer Anita bőrgyógyász, allergológus és kozmetológus szakorvos, valamint dr. Vincente Rodrigo plasztikai sebész gondolatai a seborrheás / aknés bőr hatékony kezeléséről

A seborrheás bőrgyulladás egyik jellegzetes tünete a hámló vörös foltok kialakulása a hajas fejbőrön, a homlok és a szemöldök területén. A klinikai tünetek hullámzó lefolyásúak, számos provokáló faktor ismert, így például a stresszhelyzet, a hőmérsékletváltozások, a kialvatlanság, a betegségek. A seborrheas dermatitishez társulhat férfias típusú hajhullás is. Az eddig rendelkezésünkre álló helyi kezelések átmeneti megoldást jelentenek, legtöbb esetben csak időszakosan mérséklik a kellemetlen tüneteket. A mikrobotox kezelés csökkenti a pórusok méretét, szabályozza a faggyú- és verejtéktermelést, csökkenti/visszafordítja a gyulladásos folyamatokat az aknéban, eredménye a matt bőr, s apró, de észlelhető face-lift hatás.

A bőrtípus elsődlegesen a genetikai tényezőktől függ, de befolyásolja az életmód, a hormonális egyensúly, a munkahely, a táplálkozási szokások, a káros szenvedélyek, a napsugárzás, valamint a hőmérsékletváltozás is. Mindezek az évek során látható nyomokat hagynak rajta. Minden életkorban rendszeres ápolást igényel, a környezeti ártalmaktól óvni, védeni kell, a szennyeződésektől naponta meg kell tisztítani, a bőrtípusnak megfelelően kell hidratálni.

A fiatal bőr ideális víztartalmú, benne kiválóan regenerálódó kollagén és elasztikus rostok vannak, a bőrt ért sérülések gyorsan regenerálódnak. Az életkor előrehaladtával a dermisben kevesebb a fibroblast, az elastin, csökken a verejtékmirigyek száma és funkciója, csökken a kollagén állomány. Bár tudjuk, hogy a szépség relatív fogalom, mégis a szép bőr mindenki számára egyértelmű, jellegzetes képet ad: sima, hibáktól, hegektől, ráncoktól mentes, rugalmas állagú, amelynek fedése sminkkel csak alkalom esetén szükséges.

A legtöbb faggyúmirigy az ún. seborrhoeás területeken van, a hajas fejbőrön, homlokon, arcon, háton, dekoltázson. A seborrhoea oka nem ismert, de a kialakulásában az öröklődési faktorok jelentős szerepet játszanak, multifaktoriálisan öröklődő, fokozott faggyútermelés.  Az androgén hormonok szerepe fontos, serdülő korban jelentkezik először a zsíros fénylő arcbőr, a zsíros korpádzó hámlás a hajas fejbőrön. Férfiakon gyakoribb. A tesztoszteron stimulálja, az ösztrogének gátolják a faggyútermelődését.

Napjainkban még nincs végleges megoldást nyújtó kezelés. A szappanok, detergensek, fertőtlenítők fokozzák a gyulladást. A diéta nem befolyásolja a seborrhoeás tüneteket.  A mindennapok szépészetének ma már szerves részeként, sokat segít a mikrobotox kezelés, amely csökkenti a pórusok méretét, szabályozza a faggyú- és verejtéktermelést, csökkenti/visszafordítja a gyulladásos folyamatokat az aknéban.

A hagyományos botox-eljárással szemben kisebb dózisban, nagyobb hígításban, felületesebben és más célból kerül beadásra. A botulinum toxin (botox) az arc izzadásos, zsíros és aknés kezelésre is alkalmas, továbbá  a mikrobotox jótékony hatással van a haj növekedésre és minőségjavításra. Beadásakor fontos figyelni, hogy a tűhegyet felületesen kell tartani azért, hogy csupán kis mennyiségű botox kerüljön az irhába (dermis), az alatta lévő izmokat átmenetileg sem bénítva. Az irhában levő eccrine- (izzadság) mirigyek és az apocrin-faggyúmirigyek működését gátolja, így csökkenti az izzadást és az arc zsírosodását.

A mikrobotox a hajtőhöz injektálva serkenti a hajnövekedést és javítja a minőséget. Az aknés bőr kezelésnél a botox hatasára csökkentett zsírosodáson, s az elnyert matt bőrszínen túl a pórusok körül levő simaizmokra face-lift hatást gyakorol, ezáltal a pórusok kisebbek lesznek és a bőr simább és bársonyos tapintásúvá válik.

Míg korábban kevés férfi tulajdonított jelentőséget a bőrápolásnak, ma már ez lényegesen megváltozott.  A férfiak bőre különbözik a nők bőrétől, magasabb a kollagén tartalma, elasztikusabb, vastagabb. A férfiak faggyútermelése kétszer olyan intenzív, ezért lassabban öregszenek, azonban a ráncok láthatóbbak és tartósabbak lesznek. Az eltérő tulajdonságok miatt mindenképpen csak a férfiak számára kifejlesztett kozmetikumok használata javasolt.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!