Vándortábor – Kerecsendiné Szirbik Klára (Zsófi néni) újabb levele a szülőkhöz

Szerző: Sallai Ervin
Kedves Táboroztató Szülők! Mint ahogy a csemetéktől már nyilván értesültek, a gyermekek nagy örömére, a tanári kar őszinte rémületére, és az érintett települések petíciója ellenére idén nyáron is megrendezzük szokásos vándortáborunkat. Az egyhetes elfoglaltságra olyan természetszerető, mozgást kedvelő, főként alsó tagozatos kisdiákokat várunk, akikkel szemben a múlt nyári önfeledt túra miatt nem ítélt meg a bíróság távoltartási végzést.

Utunk a tervek szerint varázslatos természetvédelmi területen halad, melyet az Országos Katasztrófavédelem munkatársai állítanak vissza eredeti állapotába távozásunk után.

Felhívnám figyelmüket, hogy a hangyával ellentétben a gyermekek nem képesek elhordani a hátukon saját testtömegük többszörösét, így a menetfelszerelésből kénytelenek nélkülözni a máskor egyébként oly fontos tárgyakat, mint például a Harry Potter összes kötete, CD-lejátszós, USB-bemenetes magnó mélynyomóval, valamint babgulyáskonzervek, a hozzájuk tartozó kemping-főzőfelszereléssel (beleértve a PB-palackot).

A részt vevő tanulók egyébként napi ötszöri bőséges étkezést kapnak. Az élelmezésben megpróbáljuk figyelembe venni a különböző ételallergiákat, de nem áll módunkban sem a mindennapi nutellás keksz–rántott hús–sült krumpli –palacsinta összeállítást biztosítani, sem pedig a Szthrélik család által igényelt lazac–kaviár-diéta kellékeit finanszírozni.

Szomorúan értesültünk arról, hogy a szülői munkaközösség internetes levelezése során a túráról az a kép alakult ki, hogy nem biztonságos. A híresztelések ellenére biztosan állíthatom, hogy egy magyarországi vándortáborhoz nem szükséges a malária elleni oltás és a kolera elleni megelőző gyógykezelés. Éppennyire szükségtelennek tűnik, hogy a gyermekek a teljes 87 kilométeres útvonalat mentőmellényben tegyék meg. A túra során a forrásokat leszámítva egyetlen komoly természetes vizet érintünk – a Pilincka patakot, amely mélysége az 1838-as árvíz ideje alatt érte el a 27 centiméteres vízállás-maximumot, így életszerűtlen, hogy elsodorjon bennünket.

Kérjük, alaposan vizsgálják át gyermekük hátizsákját indulás előtt. Hiszen szeretjük mi is a tréfát, gyermekkorunkban mi is kentünk fogkrémet a kilincsekre és egyéb használati tárgyakra, ezért az ilyen apró csínyekért nem is szólunk, de a pillanatragasztó már komolyabb dolog. Szegény Majsai tanár úrról tavaly csak augusztusban sikerült leműteni a toalettülőkét egy Svájci plasztikai sebészeten. Az orvosi beavatkozás ára miatt idén nem is áll módunkban szalagavató bált rendezni.

A becsomagolt játékokra is érdemes gondot fordítani. A vadászcsúzli nem szívesen látott eszköz a táborban. Bár egyes településeken sajnos van hagyománya az állatkerti medvevadászatnak, az igazgatóság tavaly nem tolerálta, hogy a másodikosok elejtettek két fácánt, hat kerecsensólymot és egy zsiráfot, majd a tetemekkel készített fotókat Szafari 2011 címmel feltöltötték a facebookra. Természetesen az igazgatói figyelmeztetés mellett kénytelenek voltunk egy-egy nyelvtan egyest is adni, amiért a szafari szót tévesen faszarinak írták.

A gyermekek a sátorban töltött éjszakákon néha nyugtalanul alszanak, így javasoljuk a plüss játékok – úgynevezett alvótársak – becsomagolását. Felső tagozatban a tapasztalatok szerint érdemes számolni más típusú alvótársakkal is, így ajánlott gumióvszereket hozniuk a nebulóknak. Hat éjszakával számolva célszerű a praktikus 100-as kiszerelés beszerzése.

Remélem, kellemesen telik majd a vándortábor, és a sok lurkó életre szóló élményekkel, de maradandó szervi károsodások nélkül tér vissza a meleg családi fészekbe.

Természetbarát üdvözlettel: Zsófi néni

Ui.:

Jó hír, hogy Virovecz tanár úr, úgy néz ki, mégis kiheverte a téli sítáboroztatás emlékeit az idegszanatóriumban, így gyógyszeres kezelés mellett és egészségügyi kísérettel ugyan, de jelen lesz a vándortáborban, hogy a táj szépségeit egy-egy pompás gregorián dallal ékesítse tovább.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!