Szennyezett levegőben gyorsabban fejlődnek a növények

Szerző: Szimpatika
Úgy tűnik, a természet mindezt a mi érdekünkben teszi. Laborkísérletek és szabadtéri vizsgálatok alapján ugyanis bebizonyosodott: minél szennyezettebb a levegő, annál gyorsabban növekednek a növények. Talán ez a természet válasza a civilizációs ártalmakra, hiszen a bujább vegetáció több széndioxidot vesz fel, és több oxigént termel a levegő megtisztítására. Ez azonban rossz hír a városban élő allergiások számára: Európa-szerte ugyanis növekszik a levegő pollenkoncentrációja, évente átlagosan 3 százalékkal.

Német szakértők 13 ország adatait elemezve megállapították, hogy a városi területeken évente átlagosan háromszázalékos, a vidéki területeken évente egyszázalékos a pollenkoncentráció átlagos növekedése, ám a számok a klímaváltozás miatt valószínűleg tovább emelkednek. "Az enyhe időnek köszönhetően ráadásul meghosszabbodik a pollenszezon, s új növényfajok is megjelentek a térségben.


A térségben a pollenallergiások aránya már így is 25 százalék, de a körülmények hatására ez az arány várhatóan egyre magasabb lesz” – fűzi hozzá Prof. Dr. Nékám Kristóf, a Dr. Rose Magánkórház allergológusa és immunológusa. A városlakók helyzetét rontja a települések sűrű beépítettsége is, mivel ez további hőmérsékletemelkedéssel jár. A városban élő pollenallergiások felső légúti terheltsége önmagában is nehezen kezelhető, de ezt tovább súlyosbítják a légszennyezettséghez kapcsolódó tünetek. “Az allergiaterheltség becslésénél a jövőben egyre több tényezőt kell figyelembe vennünk – folytatja Nékám professzor –, mivel nem maguk a pollenek okozzák a tüneteket, hanem azok az anyagok, melyeknek hordozói.”

Akinél bizonyos tünetek – szemviszketés, könnyezés, orrdugulás, tüsszögés, orrfolyás, megmagyarázhatatlan köhögések, teljesítménycsökkenés, éjszakai felébredések jelentkeznek, s ráadásul az évnek nagyjából mindig ugyanabban a szakában, mindenképp forduljon allergológushoz. “A megfelelő kezeléssel ezek a kifejezetten kellemetlen tünetek szinte teljesen visszaszoríthatók, főképp, ha legközelebb már az allergiaszezon előtt elkezdjük alkalmazni őket” – mondja Prof. Dr. Nékám.

Óvintézkedések

Az allergiásoknak persze nem is kell említenünk, hogy szezonban lehetőleg minél többet tartózkodjanak zárt helyen, és ne aludjanak nyitott ablaknál. Fontos azonban, hogy gépkocsiban is felhúzott ablakkal utazzanak, használják inkább a légkondicionálót (melyet rendszeresen szervizeltetni kell). A nyaralás megtervezésénél is érdemes figyelembe venni az adott régióban virágzó növényeket, a legideálisabb célpont a magas hegyvidék és a tengerpart. A fűnyírást semmiképp se az allergiás családtagra hagyjuk, és napozni sem tanácsos a fűben közvetlenül a nyírás után. Az ágynemű szellőztetése helyett jobb megoldás a gyakori huzatcsere. Hajukból és orrjáratukból naponta mossák ki a polleneket, s az orrmosáshoz langyos, esetleg enyhén tengeri sós vizet használjanak.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!