Ingyenes szűrővizsgálatok országszerte

2012. 06. 21.
Szerző: Szimpatika
A Generali Biztosítótársaság felmérése szerint a hazai felnőtt lakosság 48%-a semmilyen szűrővizsgálatra nem jár rendszeresen. Mindez szakértők szerint nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország egészségügyi mutatói a legrosszabbak között találhatóak Európában: az alkoholhoz és a dohányzáshoz köthető megbetegedések aránya kétszerese az európai átlagnak, és hazánk sajnos élen jár a rákos és a szív- és érrendszeri megbetegedések arányát tekintve is. Az egészségtudatos életmód jegyében a Generali a Biztonságért Alapítvány (GABA) a Class FM-mel együttműködve június 16-tól augusztus 18-ig öt fesztiválhelyszínen a Generali Egészségügyi Szűrőprogram keretében egy speciális szűrőbusz segítségével az ország különböző pontjain ingyenes szűrővizsgálatokat biztosít.

A Generali biztosítótársaság nemrég elvégzett kutatása arra kereste a választ, mit tesznek az emberek az egészségük megőrzése érdekében. Az eredmények szerint a hazai felnőtt lakosság 52%-a jár rendszeresen szűrővizsgálatokra. A nőgyógyászati szűrések és a tüdőszűrés az a két típus, melyeket a leggyakrabban látogatják a megkérdezettek. Ugyanakkor például a melanóma-szűrések és az urológiai megelőző vizsgálatokra csak kevesen, 20% alatti arányban járnak Magyarországon. A megkérdezetteknek csak 55%-a mondta azt, hogy odafigyel az egészséges táplálkozásra, és csupán minden harmadik válaszadó végez rendszeres testmozgást. Ezek az adatok is jó alátámasztják, hogy az egészségtudatos életmód tekintetében komoly kihívásokkal állunk szembe.

A Generali a Biztonságért Alapítvány munkatársai, együttműködve a Class FM rádiócsatornával, a következő 2 hónapban során az ország különböző pontjaira látogatnak el, ahol szórakoztató programok kíséretében az egészségügyi szűrések fontosságára hívják majd fel a figyelmet. A helyszíneken az Alapítvány egészségügyi szűrőbuszában számos alapvető vizsgálat elvégzésére lesz lehetőség. Szemészeti, bőrgyógyászati- és melanóma szűrés mellett vércukorszint- és vérnyomásmérést, koleszterinszint-mérést, testzsírszázalék-mérést és általános háziorvosi tanácsadást is igénybe vehetnek az eseményre kilátogatók. A szűrőprogram első állomása június 16-án a Tisza-tó partján, Abádszalókon lesz, ahol az ingyenes szűréseken reggel 10 és este 6 óra között vehetnek részt az érdeklődők.

„A Generali Alapítvány segítségével a megelőzés fontosságát szeretnénk hangsúlyozni a most induló eseménysorozaton. A legnagyobb értékünk az egészségünk, de sokszor mindezt már csak akkor ismerjük fel, ha bekövetkezett a baj, pedig a megfelelő vizsgálatok rendszeres elvégzésével jelentősen csökkenthetjük a kockázatokat. Ráadásul a szűrővizsgálatok két szempontból is fontosak, egyrészt ha egy betegséget már a korai stádiumban felismernek, lényegesen rövidülhet a gyógyítási folyamat. Másrészt ezekkel a gyorsan elvégezhető vizsgálatokkal képet kaphatunk a fontosabb kockázatokról, a testünk állapotáról, és elindulhatunk egy egészségesebb életmód felé. Erre szeretnénk a most induló programsorozatunkkal felhívni a figyelmet” – mondta el Paál Zoltán, a Generali a Biztonságért Alapítvány kuratóriumi tagja.

 

Az Generali Egészségügyi Szűrőprogram keretében a szűrővizsgálatok mellett egésznapos gyermekjátszótér, készségfejlesztő foglalkozások, arcfestés, zumba és fitness program, és óránként nyereményjáték várja az eseményre kilátogató családokat. A Class FM szervezésében délután 3 órától a roadshow minden állomásán könnyűzenei koncertekre is sor kerül.

 

A Generali Egészségügyi Szűrőprogram időpontjai és helyszínei:

Július 21. szombat: Budapest, Ramada Aquaworld

Augusztus 4. szombat:  Győr, Aranypart Szabadstrand

Augusztus 18. szombat: Debrecen, Kossuth tér

Kiemelten javasolt szűrővizsgálatok:


Szív és érrendszer – kis kockázat esetén kétévente, 40 év felett vagy ismert betegség esetén évente

Tüdőbetegségek – évente

Méhnyakrák – évente

Mellrák - 40 év felett kétévente, önvizsgálat havonta

Melanóma – évente

Prosztatadaganat – 45 év felett évente

Ajak- és szájüregi daganatok – dohányosoknak 2 évente, önvizsgálat havonta

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!