A menopauzával a nők védettsége is megszűnik

Szerző: Szimpatika
A magyarok több mint fele szív- és érrendszeri betegségekben hal meg. Az infarktus első „tünete” sokszor a végzetes roham, és bár ez elsősorban még mindig a férfiakat veszélyezteti, mára a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben a nők sem védettek – különösen a menopauza évei alatt és után. A témáról dr. Sztancsik Ilona, az Oxygen Medical kardiológusa beszélt.

Az összes női halálozás több mint 50 százalékáért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. Minden órában elveszítünk egy 55–74 éves nőt. Döbbenetes tények, amelyek ellen a leghatásosabb védekezés: az életmódváltás.


Régebben az infarktus, a ritmuszavar a férfiak betegsége volt, ám ez ma már csak annyiban igaz, hogy náluk később alakul ki, de ma a nők ugyanolyan arányban halnak meg ilyen okok miatt, mint a férfiak. Vagyis többekkel végeznek a szív- és érrendszeri betegségek, mint a daganatok. Ennek egyik fő oka, hogy a változókor előtti szív-érrendszert védő magas ösztrogénszint a posztmenopauzában már olyan alacsony, hogy a hormon érfalvédő, antioxidáns és lipid-csökkentő hatása elégtelenné válik, és a csontritkulás mellett felgyorsul az érelmeszesedés és az Alzheimer-kór kifejlődése is. Ugyanígy tény, hogy az iszkémiás szívbetegség relatív rizikója 60 éves nőknél 2,5-szöröse, 70 éveseknél 10-szerese a menopauza előttinek. Ráadásul ezen betegségek nem csak külön-külön, hanem egymással összefüggően, akár egymást előidézve is felléphetnek. Már a kialakulásukért felelős rizikófaktorokban is megfigyelhető számos közös elem. Ilyen maga az életkor, azonban a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód is előidézheti a problémákat.

Megelőzni könnyebb, mint gyógyítani

Ha már megkaptuk a szív- és érrendszeri betegségeket, ritkán lehet tökéletesen meggyógyítani, onnantól állandó kezelésre van szükség. Azonban a már kialakult betegség esetén is fontos lenne az életmódváltás. A legfrissebb statisztikák is mutatják, hogy az infarktuson átesett emberek közül azoknak, akik nem változtattak az életmódjukon, fél év múlva háromszor nagyobb volt a kockázata, mint azoknak, akik abbahagyták a dohányzást, mozogtak és megfelelően táplálkoztak. Ugyanez igaz a társbetegségre, például a cukorbetegségre, a magas vérnyomásra és koleszterinszintre is. Éppen ezért lenne döntő jelentőségű a megreformált életmód és a veszélyeztetettek kiszűrése.
Sajnos hajlamosak vagyunk mindig mástól várni a megoldást, a magas vérnyomásra, a diabéteszre is csak egyetlen kiutat látunk: az orvos által felírt gyógyszereket. Holott a saját egészségünk a saját felelősségünk – ezt egyre erőteljesebben kell tudatosítanunk.

Személyre szabott szűréssel, programmal a nőkért

– Ma már létezik olyan szív- érrendszeri betegségekre és azok megelőzésére szabott életmódfelmérés és -program, amely túllép a hagyományos orvoslás tűzoltó jellegén, és a gyógyszerezésen kívül az életmódi elemek megváltoztatásával veszi fel a küzdelmet az egészségmegőrzésért. A szívvédő életmódprogram elsősorban azoknak javasolt, akik prevenciós jelleggel törődni szeretnének szívük egészségével, akár a menopauza évei előtt, akik átestek már szívbetegségen, stresszes, megterhelő munkát végeznek, illetve a családjukban előfordult már szívbetegség – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, az Oxygen Medical kardiológusa. – A 8 hetes programban a kardiológiai szakorvosi vizit mellett felmérik a szív- és érrendszer, a tüdő, a csont állapotát, a fittségi felmérés pedig teszteli az állóképességet, az izomerőt és a hajlékonyságot. Az eredményre épülő tanácsadáson a páciens életmód-, edzés- és étkezési tervet kap, valamint stresszkezelő wellness lehetőségeket, és személyi edzői betanítást. A 8. hét végén történő kontrollvizsgálatok és a későbbi ellenőrzések is igazolják, hogy a megreformált életmód tartósan beépül a mindennapokba, a rizikótényezők csökkenek, nő a teljesítmény, javul a szív működése, csökken a vérnyomás, és végső soron a szív-érrendszeri betegségek kockázata.

www.oxygenmedical.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!