Mi lesz a felülvizsgálatok után dolgozni küldött tízezrekkel?

Szerző: Szimpatika
A felülvizsgálatok után dolgozni küldött tízezreknek esélyük sem lesz arra, hogy foglalkoztassák őket, ha kormány a jelenlegi formájában fogadja el a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásához nyújtható költségvetési támogatásokról szóló rendeletet – írja pénteki közleményében a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ).

A kormány a május végén közzétett rendelet tervezete szerint teljesen átalakítaná a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának támogatási rendszerét és a foglalkoztatók akkreditációját. A tervezet jelentősen csökkenti a rehabilitációs célú foglalkoztatási támogatások mértékét, és a hangsúlyt – a védett körülmények között történő tartós foglalkoztatás helyett – az érintettek nyílt munkaerő-piaci kihelyezésére teszi át, amihez egy hároméves időtartamú tranzitfoglalkoztatáson keresztül vezetne az út – írja a közlemény.

A támogatások csökkentése és az akkreditációs követelmények szigorítása ellehetetleníti a foglalkoztatókat, emiatt nem fognak vállalkozni a felülvizsgálatokon rehabilitációra alkalmasnak minősített több tízezer ember foglalkoztatására, és a jelenleg dolgozók egy része is elveszítheti a munkáját. A nyílt munkaerő-piaci kihelyezés támogatandó, azonban nem lesz hová tranzitálni az érintetteket, a munkaerőpiacon ugyanis nincs számukra hely, ott jelenleg is 32 ezer megváltozott munkaképességű ember keres sikertelenül munkát.

 

Az idén 47 ezer megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatásának támogatására 40 milliárd forint költségvetési támogatás jut, 2014-től azonban a fajlagos támogatás csökkenne, ugyanennyi pénzből 52 ezer, 2015-ben pedig 59 ezer ember foglalkoztatását kellene megoldani.

 

Csökkenő rehabilitációs források mellett nem lehet javuló foglalkoztatási szintet elérni, ezért a MEOSZ arra kéri a kormányt, hogy legalább a cégek által befizetett rehabilitációs hozzájárulást költse teljes egészében a megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjára. A rehabilitációs hozzájárulás idei bevételi előirányzata 65 milliárd forint.

 

Hazánkban rendkívül alacsony, mindössze 10 százalék körül van a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatottsága, míg az Unióban ez átlagosan mintegy 40 százalék – írja közleményében a MEOSZ.

 

(forrás: MEOSZ )

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!