40 felett elkerülhetetlen a porckopás?

Szerző: Szimpatika
40 év felett sokan ismerik a térdfájdalom érzését. A szinte népbetegségnek számító porckopás okairól, megelőzésének és kezelésének lehetőségeiről dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd orvosa beszélt.

A fájdalom oka: a porc kopása

Míg a fiataloknál leginkább az okozza a fájdalmat, hogy a térdük megsérül sportolás közben, vagy túlterhelés miatt kialakul egy nyálkatömlő-gyulladás, addig az idősebbeknél a leggyakoribb ok az ízületek kopása, azaz a korai osteoarthritis.

Ez a probléma annyira gyakori, hogy Amerikában például 25 éven felül becslések szerint 27 millió embert érint, és hazánkban is népbetegség. Az osteoarthritis az ízületi porcok degeneratív elváltozásának, elvékonyodásának fájdalmas eredménye. A porc ugyanis "kipárnázza" a csontok közti területet, vagyis ha elvékonyodik, a csontok dörzsölik az ízületek szélét, amely ráadásul bővelkedik a fájdalmat is érző idegvégződésekben. Bár mindenki szembesülhet az osteoathritissel, mégis azoknál alakul ki korábban, akik korán, sokat és intenzíven sportoltak, vagy fiatalabb korukban térdsérülést szenvedtek. Amennyiben fájdalmat és ízületi merevséget tapasztalunk reggel vagy fizikai megterhelést követően, gyanakodhatunk erre a problémára.

 

Kockázatnövelő és -csökkentő mozgások

 

A kutatások szerint a magas intenzitású, álló helyzetben végzett, tengelyirányú mozgás, például a futás, megnöveli a térdfájdalom és porckopás kockázatát – ha legalább heti háromszor egy órát végezzük. Másrészről viszont a térdet kímélő, könnyebb mozgás megelőzheti a problémát. Egy tanulmányban olyan személyeket vizsgáltak, akik egyáltalán nem mozogtak, akik közepes intenzitású kardiomozgást és erősítést végeztek, és olyanokat, akik intenzíven edzettek. A náluk végzett MRI vizsgálatok azt igazolták, hogy térd porcai a könnyű mozgást végzők körében a legegészségesebbek, megelőzve a nem sportolókat és az erősen edzőket is. Azoknál a nőknél, akik a közepesnél erősebb intenzitással sportoltak, magasabb víztartalmat és erősebben károsodott kollagén-struktúrát mutatott ki a vizsgálat a térdben. Ugyanígy kockázatnövelőnek találtak minden olyan mozgásformát, amelyek erősebben igénybe veszik a térdet. Ilyenek például a legalább 10 emeletnyi lépcsőzés, a nehéz súlyok emelgetése, a guggolás és a minimum 30 perces napi térdelés.

Van néhány olyan kóros állapot, amelyekkel mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Ilyen, ha a térd érintésre érzékeny, duzzadt, ha az ízületben folyadékgyülem tapintható és látható, vagy ha a térd mozgatásakor vagy megfeszítésekor fájdalmas kattogás, pattogás vagy ropogás hallható.

Hasonlóképpen szükséges a kivizsgálás, ha a térd és a láb stabilitása nem megfelelő, vagy a végtag keringése romlik – mondja dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd orvosa.

 

Ami beválhat

 

Erősen csökkenthetjük az osteoathritis rizikóját, ha figyelünk a testsúlyunkra, valamint tartózkodunk a kockázatos és a túl intenzív mozgásformáktól. Ilyen szempontból sokkal kedvezőbb választás lehet az úszás, a természetes talajon végzett séta, vagy az elliptikus tréneren való edzés, mint a térdet erősebben igénybe vevő tenisz, foci vagy futás. Viszont mozogni mindenképpen szükséges, hiszen a mozgásszegénység tovább növeli az esélyt a térdproblémák kialakulására.

Hasznos segítség lehet még az akupunktúra, a Thai Chi, a vízi torna, a viselkedésterápiák – ezek a módszerek a fájdalomérzet leküzdésében is hasznunkra lehetnek. A vízi torna jótékony hatása abban rejlik, hogy csökkenti a térd terhelését. A glukózamin és chondroitin szulfát vegyületek a porc előanyagait tartalmazzák, ezért elősegítik a porcképződést. Ugyanakkor az állati fehérjék nagymértékű fogyasztása a tapasztalatok szerint gyulladáskeltő, ezért kerülendő. A megfelelő módszerek, eljárások, étrend-kiegészítők és szükség esetén gyógyszerek kiválasztásában mindenképpen szakember segítségét érdemes kérni.

 

www.oxygenmedical.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!